Påtroppende Frp-ordfører stormet ut av kommunestyremøte

Representantene fra Frp og fire andre partier stormet ut av kommunestyresalen.

Representantene fra Frp og fire andre partier stormet ut av kommunestyresalen. Foto: Oddgeir Isaksen (iFinnmark)

Påtroppende ordfører og 16 andre representanter gikk ut i protest da Frp ikke fikk utsettelse av møtet.

19.10.15 12:43

Ronny Berg (Frp) skulle i dag bli valgt til ny ordfører i Alta kommune. Men like før det skulle skje ble han kontaktet av en av Frps representanter, Ellinor Nilsen som informerte at hun ville stille som uavhengig representant. Det ville trolig også innebære at hun ikke stilte seg bak Berg som ordførerkandidat. På grunn av dette ville Frps kommunestyregruppe ha utsatt dagens kommunestyremøte.

Da de ikke fikk noen utsettelse stormet påtroppende ordfører og resten av Frps kommunestyregruppe i tillegg til Høyre, Kystpartiet, Venstre og Senterpartiet, til sammen 17 representanter forlot kommunestyret i protest. De kom heller ikke tilbake, skriver iFinnmark.

Ronny Berg må trolig se langt etter ordførerjobben han trodde han skulle få i dag. Foto: iFinnmark

- Polsk riksdag ganger to

Det resulterte i at kommunestyret ikke var beslutningsdyktig og resultatet blir trolig et nytt konstitueringsmøte 26. oktober.

– Men dette er helt ulovlig. Det er polsk riksdag, ganger to, sier Altapostens politiske redaktør Jarle Mjøen til egen avis.

- Barnslig og urimelig

- Uten en god begrunnelse har man ingen grunn til å utsette. Som jeg får denne saken forklart fra Altaposten, så er det ingen god grunn til å utsette. For det er ikke de andre partienes skyld at ikke Frp har kontroll over sine medlemmer. Og med det som bakgrunn blir en boikott både barnslig og urimelig. Som om det er gjort i sinne fordi man fikk flertallet imot seg, sier professor og valgforsker Frank Aarebrot til Altaposten.

Han spør seg også hva som er vitsen med utsettelsen.

- Den uavhengige vil neppe snu i løpet av ei uke. Så med mindre hun blir påkjørt av en buss eller får influensa og en vara dermed trår inn, så får man ikke gjort noe.

Utrolig skuffet nesten-ordfører

En stund etter møtet forklarer Ronny Berg (Frp) seg om situasjonen:

- 90 prosent av gruppa står jo samlet. Så får man en overraskelse. Jeg skjønner jo nå at det er utøvd vanvittig press på ho Ellinor (Nilsen, journ. anm.) i løpet av den helgen her. Hun har ikke signalisert noe. Hun har vært med å fordele posisjoner. Arbeiderpartiet har slått ring rundt henne nå for å beskytte henne. Det her er skuffende for meg som både som ordførerkandidat og ikke minst for partiet når man får egne interne som velger å bryte ut for å sette inn Arbeiderpartiet. Ellinor har vært med oss i så mange år og at hun velger å gjøre det på den her måten, komme klokka halv ni om morgenen og si: «Dessverre, jeg kan ikke være med dere, jeg vil ikke snakke om det nå». Så går hun å setter seg og Arbeiderpartiet beskytter henne. Det er jeg utrolig skuffet over, sier Berg til iFinnmark.

Nesten-ordføreren har sine teorier rundt hvorfor Ellinor Nilsen trakk seg ut av Frp.

- Ellinor har en mann som er veldig sterkt i Arbeiderpartiet. Det er klart at det er utøvd press fra alle kanter mot ho Ellinor. Det er jeg overbevist om. Det er ganske skittent av Arbeiderpartiet. Jeg vet at de har ringt til andre personer for å få dem til å hoppe av. Så har de altså lykkes med ho Ellinor. Jeg tipper hun har fått et sterkt press hjemmefra også. Jeg tror ikke Ellinor har det godt med seg selv nå. Det her må Ellinor slite med i mange år framover, sier han.

Kan ikke straffes

Rådmannen bekrefter at selv om det ikke kan straffes på noen måte, er det ikke lov å forlate et kommunestyremøte uten gyldig grunn.

- Det nye kommunestyret skal konstitueres innen 30. oktober, så dersom det blir en lignende situasjon neste mandag, så må kommunestyret konstitueres uansett. Der er loven helt klar, sier rådmann Bjørn-Atle Hansen i Alta kommune, til iFinnmark.


Mistet flertallet

Like før kommunestyret starter i Alta mandag, melder Ronny Berg (Frp) på Facebook at det blir endringer.

–Livet slutter aldri å overraske. Kommunestyret skal konstitueres klokka 10.00. Klokka 08.30 kommer et medlem i FrP sin gruppe og sier hun bryter med partiet og vil sette inn Ap, Sv, KrF og MDG. Da har vi ikke flertall, skriver Berg som etter planen skulle bli Altas ordfører i dag, ifølge iFinnmark.

Ellinor Nilsen har så langt ikke kommentert saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.