*Nettavisen* Nyheter.

Paul McCartney synger ut mot norsk hvalfangst

Foto: MAX NASH (AFP)

Dyreelsker og eks-Beatles Paul McCartney fordømmer hvalfangst etter å ha sett bilder fra norsk vågehvalfangst. Se video.

22.06.10 17:03

- Det er på tide å sette en stopper for den grusomme nedslaktingen av hvaler og la disse praktfulle dyrene få være i fred, sier eks-Beatles Sir Paul McCartney i en uttalelse. Han er en av mange som nå har sluttet seg til et opprop fra dyrevernorganisasjonen WSPA mot hvalfangst. Protesten retter seg spesielt mot Norge.

Ber IWC besinne seg
Et forslag om å oppheve forbudet mot kommersiell hvalfangst og tillate Norge og Island å fange inntil 760 vågehval og finnhval skal behandles på Den internasjonale hvalfangstkommisjonens årsmøte denne uken. Forslaget har satt sinnene i kok hos dyrevernere verden over. En ny video som dyrevernorganisasjonen WSPA, Dyrebeskyttelsen Norge og NOAH tidligere denne måneden la ut på sine hjemmesider viser hvordan en vågehval må bøte med livet i møte med norske hvalfangere. Ifølge WSPA viser videoen hvordan hvalen må lide i mer enn 20 minutter, kanskje i to timer, etter å ha blitt truffet av en granatharpun fra den norske fangstskuta.

- Dyreplageri
- De siste bildene våre fra hvalfangst i Norge viser de grusomme realitetene i kommersiell hvalfangst. Å bruke eksploderende harpuner for å ramme fullt bevisste dyr er ikke noe et sivilisert samfunn bør vurdere å støtte. Alles øyne er nå rettet mot Agadir der man diskuterer å legalisere dette dyreplageriet, uttaler leder i hvalavdelingen i WSPA, Joanna Tool, ifølge en pressemelding fra organisasjonen.

Møtet hun sikter til er IWC-toppmøtet i Marokko.

Har samlet over 100.000 underskrifter
Støtten fra Paul McCartney kommer samme uke som organisasjonen passerte 101.000 underskrifter mot hvalfangst og de la ut bildene av vågehvalfangst i Norge.

Her er filmen som har fått Paul McCartney og mange andre til å reagere.

HTML EMBED

Dyrebeskyttelsen Norge opplyser at opptakene er fra 23. mai i år og viser en norsk hvalfangstskute som avfyrer to harpunskudd som begge treffer en vågehval. Mannskapet klarer ikke å forsikre seg om at hvalen døde momentant.

- Det tok minst 22 minutter etter at den første harpunen traff hvalen før den døde. Enten kom hvalen seg unna etter å ha blitt truffet, eller så ble den samme hvalen drept av en ny harpun mer enn to timer senere, skriver Dyrebeskyttelsen på sin hjemmeside.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.