Det var ingen folk eller utstyr om bord i redningsflåten da den ble funnet 40 til 45 nautiske mil nord for området der «Berserk» tirsdag utløste sin nødpeilesender i Rosshavet ved det antarktiske kontinentet. Hovedredningssentralen Nord-Norge sier flåten godt kan ha blitt slått løs fra «Berserk» av vær og vind og at funnet nødvendigvis ikke betyr at den har vært i bruk.

Fikk bekreftelse
- Klokka 22.15 torsdag fikk vi melding om funnet av flåten. I løpet av natta er det jobbet med å få klarhet i hvor flåten stammer fra. Fabrikkasjonsmerke og slike ting er sjekket. Klokka 03 fikk vi melding tilbake fra redningssentralen på New Zealand at flåten er bekreftet å stamme fra «Berserk», sier vakthavende redningsleder Tore Hongset til Nettavisen.

Letingen fortsetter
Han sier letingen etter de tre savnede fortsetter som før.

Han sier flåten, som er en gummiflåte som blir blåst opp eller blåser seg opp når den skal brukes, bar preg av å ha fått hard medfart.

- Blant annet var beskyttelsestaket revet av.

«Redningsflåten kan ha blitt slått av båten på grunn av dårlig vær. Det har vi sett har skjedd før, og det kan utmerket godt ha skjedd med denne»

Vakthavende redningsleder Tore Hongset ved HRS Nord-Norge

- Hva betyr det at man har funnet denne flåten?

- Det er vanskelig å si. Den kan ha blitt slått av båten på grunn av dårlig vær. Det har vi sett har skjedd før, og det kan utmerket godt ha skjedd med denne. Det ble onsdag funnet en redningsflåte fra marinefartøyet «Wellington» i det samme området, påpeker Hongset.

Han sier det er positivt for leteaksjonen at flåten er funnet, for det gir indikasjoner på hvor «Berserk» kan befinne seg. Men Hongset peker på at en slik flåte har en helt annen drift og hastighet.

Andhøy og Massie fortsatt underveis
Han forteller videre at de to fra Berserk-ekspedisjonen som er bekreftet å være i god behold er informert om funnet.

- Redningssentralen på New Zealand snakket med dem i natt, og de er gjort kjent med funnet av flåten. De holder fortsatt god fart på vei mot stasjonen ved kysten og regner med å kunne være der om knappe to døgn.

Paul Watson tror «Berserk» har gått ned
Naturvernorganisasjonen Sea Shepherd deltar i letingen med fartøyet «Steve Irwin», og det var deres helikopter og piloten Chris Aultman som oppdaget redningsflåten, heter det i en pressemelding på seashepherd.org fredag.

Posisjonen var 76 grader og 40 minutter sør og 166 grader og ett minutt øst.

I meldingen heter det at mannskapet på «Steve Irwin» det siste døgnet har gjennomført et omfattende søk i området og at man ville ha oppdaget «Berserk» hvis den fortsatt fløt.

Ifølge Sea Shepherd og kaptein Paul Watson tyder mye på at Berserk har sunket og at den har sunket raskt. Det var værforhold med svært kraftig vind, svært lave temperaturer og veldig høy sjø da fartøyet sendte ut sine nødsignaler.

Watson sier de vil fortsette letingen, men han tror ikke fartøyet ville ha havnet lenger nord enn flåten, og han peker på at det er gjort et samvittighetsfullt søk i området mellom der nødpeilesenderen ble utløst og der flåten ble funnet.

«Etter min mening, representerte forholdene på det tidspunktet da nødsignalet kom, en alvorlig trussel mot et slikt fartøy»

Paul Watson

- Etter min mening, representerte forholdene på det tidspunktet da nødsignalet kom, en alvorlig trussel mot et slikt fartøy. Med tanke på at nødsignalet ble sendt automatisk og at livbåten synes å ha blitt utløst etter at fartøyet sank, mener jeg - og jeg håper jeg tar feil - at «Berserk» sank raskt på 500 meters dyp og rundt seks miles utenfor kysten på posisjonen 77 grader og 25 minutter sør og 166 grader og 3 minutter øst. Med tanke på de ekstreme forholdene er det usannsynlig, men ikke umulig at noen av mannskapet har klart å forlate fartøyet før det gikk tapt. Dessverre har vi ikke sett noe som tyder på at det er overlevende, sier Watson ifølge meldingen på seasheperd.org.

Det var på tirsdag at det ble iverksatt en redningsaksjon da redningssentralene på New Zealand og Hovedredningssentralen Nord-Norge plukket opp et nødsignal fra «Berserk».

Seilbåten befant seg da 18 nautiske mil (33 kilometer) nord for Scott-basen i Rosshavet.

Fanget opp nødsignaler tirsdag
Natt til torsdag kom endelig livstegn fra to av de fem som var med på turen, Jarle Andhøy og Samuel Massie.

De to var på vei til sørpolen på ATV da Berserk utløste nødpeilesenderen tirsdag, og var 16 mil fra basen da Andhøy ga lyd fra seg.

Jarle Andhøy var sist kontakt med de savnede Robert Skaanes (34), Tom Gisle Bellika (36) og Leonard J. Banks (32) om bord i Berserk på mandag.

Tom Gisle Bellika og Robert Skaanes er norske. Leonard J. Banks er fra Sør-Afrika.