RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Pause i USA-oppturen

Sist oppdatert:
Etter nesten fem uker med opptur, så investorene ut til finne bedre muligheter i obligasjonsmarkedet onsdag
Det kan se ut til at flere av aktørene i det amerikanske aksjemarkedet nå begynner å se tegn til at markedet er overkjøpt etter nesten fem uker med kontinuerlig opptur. Det ble da også en bred men forsiktige nedgang i kveld i det flere fant billigere kjøp i blant annet obligasjonsmarkedet.

Det har vært nedgang i de lange rentene de siste par ukene, men med Feds siste rentemøte til uken begynte obligasjonsmarkedet igjen å røre på seg.

På New York-børsen var omkring to aksjer ned for hver som steg, og forholdet var omtrent det samme på teknologitunge Nasdaq da markedet bunnet på ettermiddagen amerikansk tid. Det tok seg litt opp igjen på slutten, men Dow Jones-indeksen endte til slutt ned 0,4 prosent til 10.810,91. Det er fortsatt 200 poeng igjen til 11.000-nivået.

Råolje ble ikke noen negativ faktor i kveld, etter at den ukentlige markedsrapport førte til et mindre fall på Nymex for referanseoljen WTI.. Gull var derimot på nye rekordnivåer.

Nasdaq-indeksen falt 0,4 prosent til 2.252,01, mens den brede S&P 500-indeksen endte ned 0,5 prosent til 1.257,37.

Luktet på ny all-time high

Mot ny medvind i Oslo Børs store oljeseil var markedet nær ny historisk toppnotering i dag.

Det var oljeaksjene som igjen ledet an i en bred oppgang på Oslo Børs, hvor hovedindeksen endte opp 1,30 prosent til 329,83. Hovedindeksen toppet seg på 330.13 i dag, og var dermed kun et par tiende deler fra all-time high på 330,40 om ble satt den 3, oktober i høst.

I tillegg til oljesektoren var det bred oppgang for alle de store aksjene på Oslo Børs med unntak av Telenor og DNO som endte nesten uendret. Børslokomotivene Statoil og Norsk Hydro steg på sin side 1,9 og 1,3 prosent.

Opticom var naturlig nok i fokus også i dag i et en rekke investorer og andre finansinteresserte forberedte seg til årets generalforsamlingsthriller. Heller ikke i dag var det fritt for utspill og forpostfektinger som påvirker kursen. Ved børslutt så det imidlertid ut til at partene ikke hadde funnet frem til et forlik.

Dette bidro til å holde Opticom fra større tilbakefall sammen med at Fast tirsdag kveld ba om en ny generalforsamling allerede 20. desember som følge av manglende oppgjør av aksjer som kan bli utslagsgivende i kveld. Dermed er kjøpspresset i aksjen fortsatt ikke over, selv om prisingen nå langt overstiger verdien av eierandelen i Fast.

Q-Free ble dagens vinner et en presentasjon i regi av DnB Nor Markets. Aksjen steg kratig etter lunsj, og Oslo Børs innført en kort periode stans i handelen. Det avdekket ikke noe nytt, og aksjen endte til slutt opp 12,9 prosent til 21,90 kroner.

Kartselskapet Blom har i lenger tid vært omgitt av forventninger og rykter om nye kontrakter, noe som bidro til å dra opp kursen i onsdag. Aksjen endte opp 7,8 prosent.

Ellers var vinnerlisten igjen preget av oljerelaterte aksjer, mens taperlisten innholdt deler av it-sektoren, samt bulkrederiene og lakseaksjene.

Flat USA-åpning

Det amerikanske aksjemarkedet beveger seg sidelengs i tidlig handel onsdag.

Etter drøye ti minutters handel er er Nasdaq-indeksen uendret onsdag, mens Dow Jones-indekse er ned marginale 0,1 prosent.

Wall Street presses av oljeprisen

I forkanten av dagens børsåpning i USA ble aksjemarkedet presset av oppgangen i oljeprisen.

Oljeprisen løftet seg i forkanten av dagens Wall Street-åpning. Oljeprisen løftet seg over 60 dollar, og ble handlet til 60,35 dollar, noe som var opp 40 cent fra sluttkursen i går.

Både det brede markedet og teknologisektoren var moderat negativ, en halv time før den amerikanske børsstartet.

Oljen sender børsen opp

Oljeprisen tikker opp og Norsk Hydro har gjort et meget interessant oljefunn i Iran. Dette sender de tyngste aksjene på hovedindeksen på Oslo Børs opp onsdag og trekker dermed indeksen etter seg.

Statoil er opp 1,6 prosent mens Norsk Hydro løfter seg 1,7 prosent mens DNO stiger 0,8 prosent. Dette trekker hovedindeksen opp 1,1 prosent ved lunchtider.

Telenor faller noe tilbake etter gårsdagens oppgang er ned 0,6 prosent mens DnB NOR løfter seg 1,8 prosent.

Dramaet i Opticom fortsetter. Onsdag kunne iMarkedet.no avsløre at DnB NOR Markets ikke har klart å levere hele volumet av aksjer som selskapet Fast Search & Transfere har kjøpt i markedet. Dermed er det klare indikasjoner på at det er noen som er udekket short i aksjen, og desperat etter å kjøpe tilbake aksjer.

Basert på dette har Fast dermed for lite aksjer når de skal stemme på dagens generalforsamling i Opticom, og har begjært en ny generalforsamling etter dagens den 20. desember. Krigen om makten i selskapet er med andre ord ikke over, og det er liten tvil om at kursen kan holde seg høyt oppe så lenge det vil være en kamp om aksjer og dermed stemmer i selskapet de kommende ukene.

Opticom er opp 5,97 prosent mens Fast faller ned 0,4 prosent.

Tandberg TV kunne melde om en kontrakt før børs noe som sender aksjen opp 3,7 prosent. Men IT-selskapet Birdstep faller tungt tilbake etter at flere av selskapets innsidere i går benyttet seg av en kraftig kursoppgang til å lempe ut aksjer i selskapet. Aksjen er ned 5,3 prosent som en følge av salget.

Powel er uansett dagens taper med en nedgang på 6,7 prosent, etter kraftig oppgang de siste ukene.

Dagens vinner er QFree som stiger 12,3 prosent mens Dynapel er opp 7,8 prosent.

I Europa har markedet snudd opp. I London er FTSE-100 opp 0,6 prosent mens DAX-indeksen i Frankfurt er så vidt i pluss. CAC-40 indeksen i Paris er opp 0,17 prosent.

Oljepris- og Opticom-fokus

Ved åpningen på Oslo Børs var oljeprisen opp 0,8 prosent til 58,07 dollar. Dette var med på å dra opp aksjene i Oslo etter åpningen. Hovedindeksen steg 1,1 prosent til 329,17 poeng etter åpningen.

I oljesektoren var Statoil opp 1,6 prosent, mens Hydro steg 1,7 prosent. Oljeselskapet DNO var samtidig opp 1,1 prosent.

Ellers var det fart i Opticom-aksjen etter åpningen. Trolig er det inndekningen av aksjene, som har vært shortet, som trekker opp kursen. Opticom-aksjen var opp 6,8 prosent til 206 kroner etter åpningen.

På taperlisten var Birdstep høyt oppe. Store deler av ledelsen i selskapet har solgt aksjer, og investorene likte ikke nyheten. Birdstep-aksjen falt 3,3 prosent til 3,85 kroner etter åpningen.

Sirkus Opticom og olje

Oljeprisen er moderat opp onsdag, noe som kan holde det norske aksjemarkedet i pluss onsdag. Norsk Hydro meldte onsdag at de har gjort et betydelig oljefunn i Iran, noe som kan løfte kursen i selskapet.

Siden Norsk Hydro også er den største komponenten på hovedindeksen på Oslo Børs vil dette bidra til oppgang for hele markedet.

Tandberg kan falle noe etter at Morgan Stanley har nedgradert selskapets amerikanske konkurrent som en følge av manglende fart i videokonferansemarkedet. Dette kan sende en av de tunge IT-aksjene på børsen ned onsdag.

Opticom skal ha sin ekstraordinære generalforsamling onsdag, et møte som kommer til å bli meget dramatisk da de to motstridende gruppene i selskapet, det sittende styret mot opprørerne, kanskje står steilere mot hverandre enn noen gang. Det går dermed mot et møte hvor det blir krangel fra første sekund og en seanse som kan dra ut i flere timer.

I går kveld kom meldingen om at det blir avholdt en ekstraordinær generalforsamling den 20. desember, uavhengig om hvordan det går med dagens møte. Her er det to ting som står på agendaen: Valg av styre og en avstemning på hvordan selskapets verdier skal forvaltes.

Spekulasjoner om shortskvis vil kunne sende Opticom-aksjen opp onsdag, men det kan også komme flere kjøpere på banen etter aksjer som stadig færre har å selge siden denne konflikten ser ut til å være fastlåst. Det innebærer at en av partene vil måtte kjøpe seg flere aksjer for å kunne få overtaket.

I Europa åpner markedet ned onsdag. I London åpner FTSE-100 riktig nok opp 0,2 prosent mens DAX-indeksen i Frankfurt er ned 0,3 prosent mens CAC-40 i Paris er ned 0,07 prosent.

Asia fulgte Wall Street opp

Det asiatiske aksjemarkedet steg til det høyeste nivået på fem år etter at en rapport om lønningene i USA kunne signalisere mindre rentepress. Samtidig falt oljeprisen ned, noe som ytterligere gav støtte til oppgangen.

I det asiatiske markedet endte blant annet Samsung opp til den høyeste toppnoteringen noen gang.

Morgan Stanleys Asia-indeks endte opp 0,3 prosent til 117,38 poeng, noe som er den høyeste noteringen siden 11. juli 2000.

I Tokyo endte Nikkei 225 indeksen opp 0,4 prosent til 15.484, 88 poeng.

Oljefall sendte Wall Street opp

Etter at oljeprisen falt under 60 dollar fatet igjen tirsdag ettermiddag steg amerikanske aksjer på Wall Street etter gårsdagens nedgang.

Delindekser for flyindustrien og transport ble sendt kraftig opp som følge av oljeprisfallet.

Dow Jones steg 0,7 prosent mens S&P 500 steg 0,8 prosent. Nasdaq-indeksen steg 0,9 prosent etter blant annet en positiv analyse på Apple.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere