*Nettavisen* Nyheter.

Pave Benedikts siste offentlige opptreden

Foto: NACHO DOCE (Reuters/Scanpix)

Minst 50.000 mennesker er ventet til pave Benedikt XVIs siste offentlige opptreden onsdag. Torsdag abdiserer han.

27.02.13 09:28

Roma (NTB-Reuters-AFP): Folkemengden vil trolig fylle hele den berømte Petersplassen, og paven vil i kjent stil bli kjørt i den hvite «pavemobilen».

Men det blir ingen tradisjonelle kyss av pavens hånd – til det blir menneskemengden for stor.

– Paven vil ikke favorisere noen framfor andre, sier talsmann for Vatikanet, fader Federico Lombardi.

Hilse kardinalene
På sin aller siste dag som den katolske kirkens overhode torsdag vil paven hilse kardinalene som er samlet til konklavet. Konklavet er forsamlingen av kardinaler som velger ny pave.

Paven undertegnet for en tid tilbake et dekret som betyr at kardinalene kan fremskynde valget av en ny pave.

Konklavet holdes vanligvis 15 til 20 dager etter at pavesetet blir ledig. Men ifølge Lombardi kommer kardinalene til å fastsette dato for konklavet i løpet av «de aller første dagene i mars».

På ettermiddagen torsdag vil så pave Benedikt XVI gå om bord i et helikopter som skal frakte ham de rundt 15 minuttene det tar å reise til Caste Gandolfo, pavenes tradisjonelle sommerbolig.

Pave emeritus
Pave Benedikt XVI skal for øvrig fremdeles tituleres «hans hellighet» og får tittelen «pave emeritus» når han er gått av.

Han vil bære en enkel hvit prestekjole, men ikke være iført de «røde fiskerskoen» som også er en del av pavens drakt.

Det er første gang på 600 år at en pave går av etter eget ønske og ikke sitter til han dør. Pave Benedikt XVIs kunngjøring om at han abdiserer, utløste sjokk og vantro over store deler av verden. Men det blir neppe noen brudd på tradisjonene når konklavet skal kunngjøre valget av ny pave. Da vil det stige hvit røyk fra pipa på Det sixtinske kapell i Vatikanet – det eldgamle tegnet på at ny pave er valgt. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.