RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Pave Shenouda III er død

Sist oppdatert:
Kairo (NTB-DPA-AFP): Den koptiske kirkens overhode, pave Shenouda III, døde lørdag, 88 år gammel.

Det bekrefter pavens politiske rådgiver Hany Aziz overfor Reuters. Dødsårsaken er ikke kjent, men pavens helsetilstand har den siste tiden blitt forverret.

Pave Shenouda III var den 117. paven av Alexandria og overhode Midtøstens største minoritet. Koptiske kristne utgjør 10 prosent av Egypts befolkning på 80 millioner.

I løpet av de siste årene har han flere ganger vært i utlandet for å få medisinsk behandling. Senest forrige uke avlyste han en preken på grunn av helseproblemer.

Pave Shenouda ble født som Nazeer Gayed 3. august 1923 og har vært de koptiske kristnes leder siden 1971. Han ble avsatt av Egypts president Anwar Sadat i 1981 og sendt i eksil til et egyptisk kloster, før han ble løslatt av daværende president Hosni Mubarak fem år senere.

I løpet av sine siste leveår engasjerte paven seg sterkt i å forsøke å finne løsninger på konflikten mellom kristne koptere og ekstremistiske muslimer etter økt sekterisk vold i Egypt. Koptiske kristne har vært utsatt for en rekke blodige angrep mot sine kirker, spesielt i forbindelse med høytidsfeiringer. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere