*Nettavisen* Nyheter.

Paven: «Mediene elsker å servere dritt og leserne elsker å spise den»

Uvanlig sterk kost fra en sittende pave om medienes rolle og moralske ansvar. Foto: Arkivfoto: Max Rossi (Reuters / NTB scanpix)

Pave Frans sammenligner sensasjonshungrige medier som sprer falske nyheter og drittpakker med folk som har en fetisj for avføring.

08.12.16 03:23

Den katolske kirkens leder la ikke fingrene imellom da han kom med sitt utfall mot mediene, selv om han pakket inn de groveste karakteristikkene i fremmedord som koprofili og koprofagi. Det første viser til personer som tenner seksuelt på avføring og ble brukt om enkelte aktører i medieverden. Det andre er en sykelig trang til å spise avføring og var myntet på leserne, som ifølge paven formelig sluker dritten de blir servert.

– Jeg mener mediene må være tydeligere og mer transparente og ikke falle hen til – unnskyld uttrykket – koprofili, ved alltid å ønske å kringkaste skandaler og stygge hendelser, selv om de måtte være sanne. Og ettersom har en tendens til å lide av koprofagi, kan dette være skadelig, sa paven onsdag.

Kommentaren kom etter omfattende debatter i USA og Storbritannia om hvorvidt falske nyheter bidro til at folk stemte for Donald Trump som president og for brexit.

– Feilinformasjon er trolig den største skaden mediene kan stå for, fordi det er med på å styre opinionen i én retning og utelate deler av sannheten, sa pave Frans og la til at mediene kan bli fristet av sladder og brukes til å fornedre folk og slenge dritt.

– Dette skjer først og fremst innen politikk. Mediene kan brukes til ærekrenkelser, og det er det ingen som har rett til å bedrive. Det er en synd, og det er skadelig, sier pave Frans.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag