Gå til sidens hovedinnhold

Paven undersøkte overgrep i Oslo-kloster

Daværende kardinal Joseph Ratzinger undersøke et angivelig overgrep mot en prestestudent i 2004.

Denne uken er Norge blitt rystet av overgrep i Den katolske kirken som er blitt hemmeligholdt. Adresseavisen avslørte onsdag at tidligere biskop i Trondheim bispedømme tilsto i fjor at han hadde forgrepet seg på en altergutt for 20 år siden. Dette resulterte med at den tidligere biskopen måtte fratre sin stilling.

Ratzinger ledet granskningen
Flere overgrepssaker har kommet fram i lyset i kjølvannet av avsløringen, og nå viser det seg at den nåværende pave Benedikt XVI undersøkte et angivelig overgrep ved et Oslo-kloster i 2004.

- Jeg vet at Troskongregasjonen (tidligere kjent som Inkvisisjonen) var her i 2004, og daværende kardinal Joseph Ratzinger var på dette tidspunkt leder i Troskongregasjonen. Men jeg har ikke noe innsyn i den saken. Eventuelle spørsmål må rettes under pressekonferansen i morgen, sier informasjonsmedarbeider i Oslo katolske bispedømme, Andreas Dingstad, til Nettavisen.

«Temaet for visitasen var påstått seksuelt overgrep og behandlingen av saken. Visitasen var foranlediget av klager fra katolikker i Norge, med bakgrunn i den konkrete påståtte overtredelsen fra våren 2002,» skrev Oslo katolske bispedømme i en pressemelding i mars 2004.

«Visitasen kom i stand på initiativ fra Troskongregasjonen selv, og den videre behandling av saken er helt opp til kongregasjonen. Utfallet er helt uvisst på alle måter,» lyder pressemeldingen.

Det ble tatt ut siktelse mot presten, men politiet henla saken.

Ifølge NRK var det en prestestudent, som var 24 år på det daværende tidspunktet, som hevdet at han ble utsatt for overgrep da han ble invitert hjem til presten i et kloster i Oslo.

- Fikk ikke innsyn
Kongregasjonen skal ha holdt resultatene av granskningen tett til brystet.

- Jeg ba om å få se rapporten, med tanke på å begjære saken gjenopptatt. Jeg kontaktet Vatikanet og fikk et navn på en person jeg kunne sende et brev til. Det kom aldri noe svar, sir advokat Harald Stabell, som forsvarte den fornærmede, til NRK.

Presten som ble beskyldt for overgrepene måtte fratre sin stilling i en midlertidig periode.

Kommentarer til denne saken