Pavevalget kan bli framskyndet

Roma (NTB-AFP-Reuters): Pave Benedikt vurderer å endre regelverket for å framskynde valget av en etterfølger, opplyser Vatikanet.

- Paven vurderer å utstede et dekret i løpet av de kommende dagene for å avklare enkelte aspekter ved regelverket for konklavet, sier Vatikanets pressetalsmann Federico Lombardi.

Det gjeldende regelverket ble innført av pave Benedikts forgjenger, pave Johannes Paul II. I dette regelverket heter det at konklavet som skal velge en ny pave, må tre sammen 15 til 20 dager etter at pavestolen blir ledig.

En slik forsinkelse vil vanligvis være nødvendig for at kardinalene skal rekke å komme seg til Roma i tide etter pavens død. Men denne gangen kan konklavet starte tidligere fordi det allerede er kjent at paven skal abdisere.

Det er ventet at 117 kardinaler vil delta i konklavet. De vil da samle seg bak lukkede dører i det sixtinske kapell for å velge en ny pave.

Pave Benedikt kunngjorde i forrige uke at han ville abdisere ved utgangen av måneden. Han begrunnet dette med svekket helse. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.