Påvirker din sosiale tilstand

Foto: (Foto: Shutterstock)

Overvekt kan føre til ensomhet og pengeproblemer.

(SIDE2:) Det er en kjent sak at fedme øker risikoen for å utvikle diabetes type 2 eller hjerte- og karsykdommer. Men ny forskning viser at kroppsvekten din også kan påvirke din sosiale og psykologiske helsetilstand, skriver nettstedet Health.com.

Følg Side2 på Facebook - klikk her!

22 år lang studie
Forskere fra University of Michigan har fulgt 5000 mennesker der de undersøkte den enkeltes konsekvenser av overvekt i forhold til personens sosiale, økonomiske og følelsesmessige tilstand. Testpersonene har blitt fulgt i 22 år, fra de var i 20-årsalderen og frem til nå. Forskerne har også hatt regelmessige målinger av deltakernes BMI og kroppsvekt.

Testgruppen var delt i to. Den ene puljen bestod av folk som var av normal vekt på videregående skole, og som har la på seg litt og litt de neste 15 til 20 årene. Den andre puljen bestod av mennesker som var overvektige i 19-årsalderen og som fortsatte å gå opp raskt i vekt de neste årene.

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

Skremmende resultater
Resultatet av studiet viste at de som allerede var overvektige fra videregående skole og de neste 22 årene blant annet hadde tre ganger så større sannsynlighet for å utvikle diabetes eller hjerte- og karsykdommer. Videre hadde denne gruppen nesten dobbelt så stor risiko for å motta velferd- eller arbeidsledighetstrygd. De har også større risiko for å gå arbeidsledige eller oppleve økonomiske vanskeligheter.

Det var også større sannsynlighet for at overvektige personer ikke fant seg en partner. Grunnen til dette mener forskerne er fordi det er et velkjent faktum at kroppsvekten påvirker ens selvfølelse. Folk som har dårligere selvtillitt har det vanskeligere for å delta i sosiale arrangement og å utmerke seg i skole- eller jobbsammenheng.

Forskerne sier resulatet er oppsiktsvekkende og skremmende. De mener det bør rettes mer fokus på å gi profesjonell hjelp til overvektige og folk som sliter med fedme.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.