*Nettavisen* Nyheter.

Pc-en din kan finne planeter

Foto: http://photojournal.jpl.nasa.gov.

Snart kan din pc hjelpe til å oppdage nye planeter i verdensrommer, og kanskje til og med intelligent liv.

03.03.05 13:31

Det skriver Wired.

Er du hobbyastronom eller bare interessert i universet og hva som skjuler seg der? Nå kan du snart hjelpe til med å finne planeter som likner på jorden, og som kanskje også har liv.

Store sjanser for deg
Det er forskere i USA som har startet Planet Quest, et prosjekt som skal lete etter denne typen planeter i universet med å søke gjennom data fra teleskop fra hele verden.

For å kunne utføre de massive beregningene kreves mye datakraft, og Planet Quest bruker de ubrukte ressursene som ligger på pc-en din for å finne planeter.

Og sjansen er stor for at nettopp din pc finner en planet.

- Vi tror at omtrent én av 3.000 eller 5.000 brukere kommer til å finne en planet. Det er steike gode odds, sier David Gutelius, en av de ansvarlige for prosjektet, til Wired.

Likner Seti @ Home
Prosjektet er veldig likt Seti @ Home, og programvaren som brukes har samme opphav. En av de ansvarlige bak Planet Quest kommer nemlig fra Seti @ Home-prosjektet.

En av forskjellene er at Planet Quest ikke er en skjermsparer, men et betydelig mer interaktiv program hvor du kan chatte med andre planetsøkere og se bilder av den delen av rommet som nettopp din pc hjelper til å skanne.

De siste 15 årene har astronomer over hele verden ikke funnet mer en 136 planeter utenfor vårt eget solsystem. De ansvarlige bak Planet Quest tror det tallet kommer til å øke til flere tusen innen fem år, dersom prosjektet blir vellykket.

En betaversjon av programmet kommer mot slutten av året.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.