RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

PC-en kan tenke selv

Sist oppdatert:
I Sverige er PC-en som skal kunne tenke selv under utviklingen. Menneskets hjerne er forbilde, men hittil er intelligensen som en tredel av musens fatteevne.

Anders Lasner er professor i datalogi ved Stockholms universitet og Kungliga Tekniska högskolan (KTH). Han arbeider med å simulere tankevirksomhet i et system som tilsvarer en tredel av en musehjerne i størrelse.

Dagdrømmer
Etter flere års forskning er Lasner og hans gruppe kommet til et nivå der dataprogrammet snart ligner på en hjerne. Tidligere i år stod nettverket på KTH og drømte i flere timer for å forsterke minnet.

- Et nettverk som rekapitulerer en serie enere og nuller er selvfølgelig en dårlig kopi av en drøm, men simuleringen bygger på hva hjerneforskere vet om hvordan rotter drømmer for å lagre hendelser og sanseopplevelser bedre, sier Lasner til Ny Teknik.

Målet er å utvikle en maskin som kan fatte beslutninger på ufullstendig informasjon, tolke mønster og bedømme situasjoner. På disse feltene er dagens datamaskiner ubrukelige.

Hjernen overlegen
Om noen skulle føle seg truet vil menneskehjernen være datamaskinen overlegen på disse områdene en stund til.

For å kunne tenke seg å utvikle et nettverk som skal kunne være tilnærmelsesvis like komplisert som en menneskehjerne vil det kreves mer enn to millioner sammenkoblede mikroprosessorer med dagens teknologi.

For å drive dette nettverket ville man måtte ha en strømtilførsel på 400 megawatt, tilsvarende et lite kjernekraftverk.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere