*Nettavisen* Nyheter.

PC-er får nytt liv i Afrika

Bedrifter i den vestlige verden kaster enorme mengder brukbare datamaskiner for å skaffe nytt og bedre utstyr. Nå får de gamle maskinene "nye" liv i u-land.

Flere organisasjoner arbeider med gjenbruk av vestens elektroniske avfall. Det sørafrikanske utviklingsprogrammet Digital Partnership er en av aktørene som sørger for at en del av de avdankede maskinene kommer til nytte i mindre industrialiserte land.

Digital Partnership har hittil overtatt tusenvis av utrangerte datamaskiner som bedrifter i i-land ikke lenger har hatt bruk for. Dette er likevel bare en liten andel av den store mengden. Beregninger antyder at verdens 1 tusen største bedrifter har kvittet seg med 70 millioner brukbare datamaskiner.

Sør-Afrika er et av de første landene som har tatt imot datamaskiner fra Digital Partnership. Inkludert i programmets arbeid ligger også opplæring i bruk og vedlikehold av maskinene, skriver IDG.

Digital Partnership-prosjektet er først og fremst myntet på barn og unge i mottakerlandene. Gejjom skolebarn håper organisasjonen at også foreldregenerasjonen får kunnskap om datamaskiner.

I tillegg til økt kunnskap om datamaskiner fører Digital Partnership og andre organisasjoners arbeid til at utgiftene til skole og utdanning minsker i mottakerlandene. Mange av maskinene er også utstyrt for oppkobling til internett, noe som gir tilgang til mer informasjon.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.