*Nettavisen* Nyheter.

Pc-fremtiden er her nå

Allerede nå dukker fremtiden opp på bærbare datamaskiner.

25.04.07 09:28

Vi har lenge snakket om den vidundelige teknologien SSD (Solid State Disk), som er en «harddiskteknologi» som ikke benytter noen form for bevegelige deler, men som derimot benytter flashminne som ikke er helt ulikt det som du benytter i for eksempel digitale kameraer.

Mange fordeler
Fordelen med SSD er tredelt: Diskene benytter mindre strøm, de tåler langt tøffere støt – og ikke minst er de betydelig raskere enn dagens harddisker.

Men alt er ikke fantastisk – prisen på SSD-løsninger er nemlig betydelig høyere enn på vanlige harddisker, og lagringskapasiteten har frem til nå vært heller middelmådig. Samsung har hatt én bærbar modell med SSD tidligere, men prisen har vært høy og tilgjengeligheten heller laber.

Dell går i forkant
Men nå er det ikke lenger noen tvil om at dette kommer til å være fremtiden. I natt lanserte Dell to bærbare datamaskiner som nå kan leveres med SSD-løsninger. Det er snakk om den nesten-ultraportable Latitude D420 og den forsterkede Latitude D620 ATG.

- Solid State Disk er en utmerket lagringsteknologi for mobile brukere, sier Dells teknologisjef i en pressemelding.

- Viktig milepæl
- Dette representerer en viktig milepæl i utviklingen av personlige datamaskiner med introduksjonen av Solid State flash-minne som et holdbart, effektivt alternative til harddisker, forteller Eli Harari, grunnlegger av SanDisk.

Skal du ha en 32 gigabyte SSD-løsning i bærbare maskin vil det koste 549 dollar. Foreløpig er dette bare lansert i USA, men Dell skriver i sin pressemelding at løsningen snart også vil komme i Europa.

Se video
Allerede i januar i år fikk vi demonstrert en Dell-maskin med SSD. Her kan du se en video som viser den potensielle ytelsesøkningen som du kan få av SSD.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.