RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

PC kobles direkte til hjernen

Neurologer håper bevegelseshemmede skal kunne få økt bevegelighet og kommunikasjonsmuligheter.

Amerikanske forskere har fått tillatelse til å teste komplisert neurologisk computerteknikk på mennesker. Fem mennesker får nå koblet PC-en direkte til hjernen.

Amerikanske Cyberkinetics søkte i august tillatelse hos Food and Drug Administration om å få lov til å teste en svært komplisert neurologisk computerteknikk på mennesker. Tillatelsen er nå gitt, og planen er at teste systemet Brain-Gate på fem bevegelseshemmede mennesker.

Selve grensesnittet i Braingate består av en to ganger to millimeter liten plugg med 100 elektroder. Disse festes til neuroner i hjernens motoriske senter, og systemet registrerer og tolker signaler herfra som igjen omgjøres til datakommandoer.

Hittil har forsøk med elektroder som kobles direkte til hjernen, kun vært prøvd på dyr. Neurologer fra Brown University of Providence har lykkes med å få aper til å spille enkle PC-spill, og annen forskning har gjort det mulig å styre enkle funksjoner på PC-en kun ved hjelp av tankekraft.

BrainGate tar sikte på å gi funksjonshemmede pasienter økt bevegelighet, og mulighet til å kommunisere gjennom og til en PC.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere