Pedofil vil ut av fengsel

Advokat Gunhild Lærum er forsvareren til Lommemannen.

Advokat Gunhild Lærum er forsvareren til Lommemannen. Foto: (Kjetil Mæland, Nettavisen.)

Den overgrepsdømte læreren fra Nittedal (58) har begjært seg løslatt. Dersom han får medhold kan han være en fri mann om en måneds tid.

08.10.10 21:45

Kun to og et halvt år etter at 58-åringen ble dømt for grove seksuelle overgrep mot seks mindreårige gutter, begjærer han seg nå løslatt.

- Han føler seg klar. Han er overbevist om at han skal klare å unngå nye overgrep, sier mannens forsvarer, Gunhild Lærum, til Romerikes Blad.

Dømt til forvaring

Den tidligere læreren ble i 2008 dømt til seks års forvaring, med en minstetid på tre år. Nå er minstetiden ute.

- Han satt en god stund i varetekt før rettssaken. Og nå har han sittet fengslet i nesten fire år, noe som er ett år mer enn minstetiden, forteller Lærum.

Begjæringen om løslatelse skal behandles av Asker og Bærum tingrett i starten av november. Dersom den tidligere læreren får medhold i sin begjæring, og påtalemyndigheten ikke anker, kan han være en fri mann i løpet av en drøy måned.

Gått i terapi

58-åringen har gått i terapi siden han ble pågrepet og fengslet i 2007. Nå går han til behandling hos psykolog Pål Grøndahl.

Ifølge forsvarer Lærum mener Grøndahl at den tidligere læreren nå er rustet til å møte omverdenen.

Den oppfatningen deler ikke statsadvokat Bjørn Olav Aspelund. Han var aktor da saken ble behandlet i Nedre Romerike tingrett.

Svært alvorlig

- Han har hele tiden selv ment at det ikke har vært behov for å sette ham under forvaring. Påtalemyndighetens syn er at her har det ikke skjedd all verden siden sist, og vi ser ikke noe grunnlag for å begjære ham løslatt før full tid er utløpt, sier Aspelund.

Aspelund påpeker at forholdene den tidligere Nittedal-læreren er dømt for er svært alvorlige.

- Vi mener gjentakelsesfaren er den samme nå som den var da. Hensynet til samfunnsvern mener vi fremdeles er til stede, sier han.

Pedofil

I dommen fra 2008 slås det fast at 58-åringen er pedofil:

«Det er på det rene at tiltalte er pedofil. (...) det må legges til grunn at tiltalte tidligere har utøvet en til dels intens og omfattende pedofil praksis».

58-åringen var lærer ved Hagen skole i Nittedal da han i 2007 ble pågrepet og siktet for overgrep. I avhør innrømmet han overgrep mot totalt 15 gutter fra 1980-tallet og fram til i dag. Noen av forholdene var foreldet.

Ukjent med begjæringen

Jan Schjatvet er bistandsadvokat for et av ofrene til overgriperen. Advokaten var ukjent med løslatelsesbegjæringen da Romerikes Blad tok kontakt.

- Dersom minstetiden er utløpt, har han anledning til å søke om det, konstaterer Schjatvet.

- Hva tror du klienten din kommer til å tenke om dette?

- Jeg har ikke snakket med ham om dette, så det er vanskelig å si. Men det vil ikke forundre meg om han synes det er altfor tidlig med en eventuell løslatelse, sier Schjatvet.

Les flere nyheter fra Romerikes Blad

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag