Pegida-leder trekker seg etter Hitler-selfie

Her poserer Pegida-sjefen med Hitler-bart.

Her poserer Pegida-sjefen med Hitler-bart. Foto: Faksimile Bild

Leder for den islamkritiske organisasjonen Pegida, Lutz Bachmann, trekker seg etter at et fotografi der han poserer som en Hitler-figur, er blitt publisert.

21.01.15 19:56

– Ja, jeg trekker meg fra styret, sier han til avisen Bild. Talspersonen Kathrin Oertel bekrefter overfor AFP at historien om fotografiet stemmer og at Bachmann trekker seg som leder.

Et fotografi der den nå 41 år gamle lederen poserer med hårfrisyre og bart som nazilederen Adolf Hitler dukket opp på sosiale medier onsdag. Dette har utløst en ny diskusjon om hans holdninger er rasistiske og ekstremistiske.

Lydbok om Hitler
Bildet ble opprinnelig publisert på Bachmanns nettside i oktober, lenge før han ble kjent som lederen for Pegida, samtidig som han karakteriserte flyktninger som udyr og skitne.

– Det var en spøk. Jeg tok bildet hos en frisør i anledning lanseringen av en satirisk lydbok av Christoph Maria Herbst, og la det ut på Facebook-siden hans, forklarer Bachmann.

Lydboken er en mørk komedie der Hitler kommer tilbake til live i dagens Tyskland og forsøker å takle endringene fra da han begikk selvmord i 1945.

Vurderer etterforskning
Statsadvokaten i Dresden vurderer om det er grunnlag for å åpne etterforskning av saken, blant annet for hatefulle ytringer.

Pegida står for Patriotiske europeere mot islamiseringen av Vesten. Gruppen hevder de verken er imot islam eller utlendinger, kun «islamisering». Enkelte medlemmer av organisasjonen mener bildet var for drøyt. Flere Pegida-kritikere mener imidlertid at bildet viser organisasjonens sanne ansikt.

– Ulven har endelig mistet fåreklærne sine, sier Ulla Jelpke i det venstreorienterte partiet Die Linke.

Sosialdemokratenes Sigmar Gabriel går enda lengre i sin kritikk.

– Enhver person som jobber med politikk og kler seg ut som Hitler er enten en idiot eller en nazist, mener han.

Pegida har siden oktober holdt ukentlige markeringer i den østtyske byen Dresden, og protestene har etter hvert spredt seg til en rekke europeiske byer. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag