Gå til sidens hovedinnhold

Peker på «Skandiamannen» som Olof Palmes sannsynlige drapsmann

I 1986 gikk han under radaren for Palme-etterforskerne. Nå utpekes han som den sannsynlige drapsmannen.

OSLO (Nettavisen, NTB): I 34 år har verden ventet på å få vite hvem som drepte Sveriges statsminister Olof Palme. Svensk påtalemyndighet peker nå på Stig Engstöm, kjent som «Skandiamannen», som den sannsynlige mannen bak drapet på Sveriges statsminister Olof Palme i 1986. Det kom fram på en pressekonferanse onsdag.

Se video av «Skandiamannen» som håner politiet øverst i saken.

Men Engström selv er død og kan ikke tiltales, og mange spørsmål er ennå ubesvart. Drapsvåpenet er ikke funnet, og det er ikke klart om han opptrådte alene eller samarbeidet med andre.

Onsdag klokka 09.30 var Sveriges øyne rettet mot påtalesjef Krister Petersson på en pressekonferanse i Stockholm. Han kom raskt fram til konklusjonen:

- Det dreier seg om Stig Engstöm, kjent som «Skandiamannen», sa påtalesjefen.

Siden Engström er død og det ikke kan reises tiltale, blir etterforskningen nå avsluttet. Engström døde 26. juni 2000.

Viser til vitnebeskrivelser

Palme-etterforskerne sier øyenvitner så en mann som stemmer med signalementet på Skandiamannen, flykte fra stedet der Olof Palme ble drept.

Mannen som flyktet hadde på seg caps, mørk frakk og bar på en veske, har enkelte øyenvitner fortalt. Det stemmer med hvordan Stig Engström, var kledd den kvelden.

Ifølge svenske etterforskere har disse vitnene ikke fått den oppmerksomheten de fortjente.

– En person var for eksempel sikker på at den flyktende personen hadde caps på seg. En annen prater om en person som var kledd i en mørk, lengre frakk og at han hadde en veske på seg, sier Krister Petersson.

Les også: Palme-gruppen: Noen vitnebeskrivelser stemmer med Skandiamannen

Sør-Afrika- og politisporet

- Vi har ikke funnet grunnlag for å si at Engström var en del av en større konspirasjon, sa Petersson på pressekonferansen, men la til at det heller ikke går an å utelukke det.

Det etterforskerne vet er at det var til sammen tre personer i nærheten av åstedet da skuddene falt, opplyste etterforskningsleder Hans Melander, som også tok for seg Sør-Afrika-sporet:

– Sør-Afrika synes jeg personlig er et interessant spor med tanke på at det er et ganske konkret motivbilde. Problemet er at man ikke får fram noe spesifikt. Dessverre finnes det ikke så mye konkret at man kan gjøre så mye ut av det, sa Melander.

Han omtalte også det såkalte politisporet.

– Det handler om enkelte politifolk, politi i grupper, iblant i samarbeid med militære. Ikke her heller finnes det noe konkret som gjør at man kan gå videre på det, sa Melander.

- Ingen kjente Engström

Stig Engström oppførte seg merkelig i tiden etter drapet, ifølge Palme-gruppens leder, og det var først da han selv sto fram at offentligheten ble oppmerksom på han.

- Ingen kjente til Engström, sa Petersson.

- Dagen etter drapet ba han blant annet sin arbeidsplass i Skandia om tidspunktet for når han hadde stemplet ut av kontoret, og han sa at politiet og media var etter ham, fortsatte han.

Les også

Dette er «Skandiamannen» Stig Engström

Stig Engström ringte selv til politiet for å fortelle om beskrivelsen av den mistenkte gjerningspersonen. Engström oppga en annen beskrivelse enn det andre vitner hadde gjort. Deretter kontaktet han Svenska Dagbladet for å bli intervjuet. Intervjuet sto på trykk søndag 2. mars.

- Det kan man si var et smart trekk av en drapsmann, sa Petersson om hvordan Engström dermed sørget for at eventuelle vitner som så han kunne mistenkes for å ha blitt påvirket av å ha sett ham i avisen.

Engström skal ha dratt på skiferie med sin kone samme dag, 2. mars.

Les også: Palmes sønner: For oss er dette overbevisende

Har ikke drapsvåpenet

Etterforskerne har ikke klart å koble noe våpen til de to kulene som ble funnet på åstedet for Palme-drapet. De vet heller ikke hvor våpenet har vært og hvordan det er blitt brukt i årene etter at Palme ble drept. Politiet har prøveskutt i alt 788 våpen.

Les også: Her er de villeste vendingene i jakten på drapsmannen

134 personer har tilstått drapet

Påtalesjef Krister Petersson innledet med å redegjøre om sin rolle og understreket at det ikke er å være domstol. Han redegjorde kort om en svært omfattende etterforskning. Cirka 90.000 personer har inngått i etterforskningen. Over 10.000 personer er avhørt. 134 personer har opp gjennom årene tilstått drapet på Olof Palme. 29 personer har tilstått direkte overfor politiet.

- I Sverige er dette i alle sammenhenger den største etterforskningen som er gjort. Det er en av verdens største politietterforskninger, og den pleier å sammenlignes med etterforskningen av drapet på John F. Kennedy, sa Petersson.

«Den usannsynlige morderen»

Mannen det nå pekes på, Stig Folke Wilhelm Engström, er tidligere også omtalt som «den usannsynlige morderen». Engström jobbet som reklamekonsulent i forsikringsselskapet Skandia. Skandia-bygget ligger der hvor Olof Palme ble drept. Han skal ha blitt observert av vitner ved Grand tidligere på kvelden, og Palmes sønn Mårten skal også ha beskrevet en mann med Engströms signalement; briller, lue med ørelapper, en liten veske og kåpe.

I boka «Den osannolika mördaren» fra 2018 peker forfatteren Thomas Petterson på Stig Engström. Pettersons bok ble i 2018 belønnet med Guldspaden, Sveriges høyeste utmerkelse for gravende journalistikk.

- Ingen vitner har kunnet gi noen opplysninger om Engström fra åstedet, påpekte Petersson på pressekonferansen og fortalte hvordan mannen først gikk under radaren på etterforskerne. Engstrøm beveget seg i det Petersson omtaler som «Palme-kritiske kretser». Han hadde i lengre tid økonomiske problemer. Han levde over evne, og han hadde i en periode også alkoholproblemer. Han var våpenkyndig, var medlem av en skyteklubb og hadde militær bakgrunn.

Engström har selv forklart at han jobbet overtid på sitt kontor på Skandiahuset denne kvelden. Han har selv forklart at han ikke gikk ut, mens det finnes vitner som har gitt andre opplysninger.

Drapet skjedde klokka 23.21.30.

Engström var hovedspor fra 2017

- Engström ble interessant etter at vi begynte å se på opplysninger om åstedet, hendelsen og personer. Det var en person som ikke passet inn. Hans opplysninger stemte ikke overens med øvrige vitner. Høsten 2017 begynte vi aktivt å arbeide med dette sporet, sa Hans Melander.

Regjeringen orientert

Regjeringen har hatt flere møter om Palme-etterforskningen de siste dagene. Statsminister Stefan Löfven har deltatt på flere av møtene, ifølge opplysninger som Aftonbladet sitter på.

Tidligere partitopper i Socialdemokraterne ble tirsdag orientert om utviklingen i saken, ifølge avisens kilder. Påtalemyndighetens beslutning har også blitt delt med Olof Palmes nærmeste etterlatte, hans tre sønner.

Kommentarer til denne saken