RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Pelle-gruppens minnesmerke avdukes neste måned

Oslo (NTB): Pelle-gruppens innsats under 2. verdenskrig blir 22. november hedret med et nytt minnesmerke på Aker Brygge i Oslo.

Minnesmerket er utformet av Kirsten Kokkin. Hun er datter av Sverre Kokkin, det eneste av to gjenlevende medlemmer av Pelle-gruppen.

I forbindelse med avdukingen ønsker Oslo kommune og Samlerhuset, som i fellesskap har finansiert monumentet, å komme i kontakt med gjenlevende slektninger av Pelle-gruppens medlemmer slik at de kan samles ved avdukingen.

Motstands- og sabotasjegruppen sto bak 16 aksjoner høsten 1944. Den største av disse var skipssabotasjeaksjonen ved Akers mekaniske verksted 23. november 1944. Elleve av Pelle-gruppens medlemmer ble deretter dømt til døden, og sju av dem ble henrettet i februar og mars 1945. Dødsdommene for de fire øvrige ble ikke utført.

- Pelle-gruppens innsats, og ikke minst resultater, er uomtvistelige. Senkningen av fem skip ved Akers mekaniske verksted i 1944 var en av de mest betydningsfulle sabotasjeaksjonene som ble utført, ikke bare i Norge, men i hele det okkuperte Europa, sa nylig avgåtte forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) da hun hedret gruppens innsats i slutten av september.

Pelle-gruppen var en videreføring av bilmekaniker og kommunist Ragnar «Pelle» Sollies motstandskamp i Osvald-gruppen. Sollie døde i 1987. Foruten Sverre Kokkin, er Reidar Kjell Formo eneste gjenlevende medlem av Pelle-gruppen. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere