LOS ANGELES (Nettavisen): I en kunngjøring tirsdag kveld norsk tid, uttalte Nancy Pelosi, leder for Representantenes hus i USA, at Representantenes hus nå offisielt begynner prosessen med å stille Donald Trump for riksrett.

Pelosi uttalte at det bør startes etterforskning som kan lede fram mot en riksrettssak. Kunngjøringen kommer etter flere dager med rabalder etter den såkalte Ukraina-saken.

- Presidentens handlinger avslører at han har krenket sin ed, vår nasjonale sikkerhet og integriteten i våre valg. Han må holdes ansvarlig. Ingen er over loven, sa Pelosi på pressekonferansen.

Se Pelosis kunngjøring øverst i artikkelen.

Pelosi har tidligere vært lite villig til å stille president Donald Trump for riksrett. Mange i partiet har presset på, men under Russland-granskningen viste meningsmålinger begrenset støtte for et slikt skritt blant velgerne.

Trumps mye omtalte telefonsamtale med Ukrainas president later imidlertid til å ha endret partiledelsens vurdering.

Les også: Børsnedgang etter rykter om riksrettssak

Trump reagerer

Donald Trump brukte ikke mange minuttene på å reagere på kunngjøringen. Han tok som vanlig til Twitter for å lufte sine tanker.

Fire twittermeldinger ble lagt ut i løpet av omtrent ni minutter på Trumps konto:

- En veldig viktig dag hos FN, så mye arbeid og så mye suksess, og demokratene måtte med vilje ødelegge og nedverdige det med mer siste nytt heksejakt-søppel. Så ille for landet vårt!

- Pelosi, Nadler, Schiff og, selvfølgelig, Maxine Waters! Kan du tro dette?

- De så til og med aldri utskriften av samtalen. En total heksejakt.

- Trakassering av presidenten!

Litt senere la presidenten også ut en valgkampvideo som fokuserer på demokratenes ønske om å stille han for riksrett,

Ukraina-saken

Demokratene vil vite om Trump har brukt sitt embete på en utilbørlig måte ved å forsøke å presse Ukrainas president til å starte en etterforskning av Joe Bidens sønn.

Tidligere visepresident Biden er blant de fremste i konkurransen om å bli Demokratenes presidentkandidat i valget i 2020, og han kan dermed bli Trumps utfordrer.

Saken ble kjent etter at en tjenestemann i den amerikanske etterretningstjenesten slo alarm etter en telefonsamtale mellom Donald Trump og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj 25. juli.

Tjenestemannen varslet generalinspektøren for amerikansk etterretning, Michael Atkinson, ifølge amerikanske medier. Fungerende nasjonal etterretningssjef i USA, Joseph Maguire, har nektet å gi etterretningskomiteen en kopi av varselet.

Trump lovet offentliggjøring

Under samtalen skal Trump ha oppfordret Ukraina til å etterforske Hunter Biden, Joe Bidens sønn. Hunter Biden ble i 2014 valgt inn i styret i det ukrainske gasselskapet Burisma Holdings, som anklages for korrupsjon.

Trump lovet onsdag å offentliggjøre en utskrift av telefonsamtalen.

– Jeg representerer i øyeblikket landet vårt i FN, men har godkjent offentliggjøring av en komplett, nedgradert og uredigert utskrift av min telefonsamtale med Ukrainas president Zelenskyj i morgen, skrev Trump i en Twitter-melding.

Det er uvisst om lovnaden fortsatt gjelder etter tirsdagens kunnegjøring.

Biden-støtte

Tidligere visepresident Joe Biden åpnet tirsdag for å stille USAs president Donald Trump for riksrett hvis han holder tilbake informasjon som Kongressen etterspør.

Under en pressekonferanse sa Biden at USAs demokrati står i fare som følge av Trumps handlinger.

Den tidligere visepresidenten forlangte at Trumps regjering må gi Kongressen all informasjon som de folkevalgte etterspør. I tillegg krever Biden at Trump-regjeringen må slutte å stikke kjepper i hjulene for granskinger av presidenten.

– Hvis presidenten ikke etterkommer en slik anmodning fra Kongressen, hvis han fortsetter å hindre Kongressen og ignorere loven, så gir Donald Trump etter mitt syn ikke Kongressen noe annet valg enn å starte en riksrettssak, sa Biden.