*Nettavisen* Nyheter.

Pelosi og Trump beskylder hverandre for «sammenbrudd» under Tyrkia-møte

 

ORDKRIG: Dette bildet tatt av staben i Det hvite hus viser Demokratenes Nancy Pelosi i diskusjon med USAs president. Trump la først bildet ut på Twitter og beskrev det som et bilde av Pelosis "sammenbrudd". Pelosi selv var raskt ute med å legge bildet på sin Twitter-profil. Foto: (Det hvite hus)

USAs president la bildet ut på Twitter og skrev at det viste «nervøse Nancys forvirrede sammenbrudd». Kort tid etter hadde Nancy Pelosi gjort det til sitt coverbilde.

17.10.19 10:28

OSLO (NTB, Nettavisen): Et møte mellom Donald Trump og Demokratenes ledere endte ikke godt. Trump kalte Nancy Pelosi en tredjeklasses politiker. – Trump har sammenbrudd, kontret hun.

Lederne fra Demokratene forlot lokalet.

Pelosi er lederen av Representantenes hus og den høyest plasserte demokraten i det politiske hierarkiet i USA. Hun leder riksrettsprosessen som er satt i gang mot presidenten, og kan dermed ha avgjørende betydning for Trumps politiske framtid.

Les også: SOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep

Trumps regjering hadde kalt inn til møtet onsdag for å diskutere situasjonen i Syria. Det skjedde etter at Representantenes hus med stort flertall hadde vedtatt en protest mot Trumps ordre om tilbaketrekking av USAs soldater fra landet. Den ble vedtatt med 354 mot 60 stemmer.

Klikk på bildet for å forstørre.  

FORLOT MØTET: Demokratenes ledere forlot onsdag et møte med president Donald Trump i Det hvite hus. Fra venstre Steny Hoyer, Chuck Schumer og Nancy Pelosi. Foto: Alex Brandon (AP)

Slikt tverrpolitisk enighet er sjelden vare i Kongressen i USA, der skillelinjene mellom partiene er knallharde.

Møtet skal langt på vei ha artet seg som en ren krangel, ifølge en demokratisk rådgiver som AP har snakket med.

- Nervøse Nancys forvirrede sammenbrudd! skrev Trump på Twitter like etter møtet og la ut et bilde fra møtet der Nancy Pelosi har reist seg og snakker til presidenten med en hevet pekefinger.

Pelosi selv svarte med å ta bildet og gjøre det til forsidebilde på sin Twitter- og Facebook-profil. Torsdag formiddag norsk tid hadde hun over 9000 kommentarer og reaksjoner på bildet på Facebook og 2900 delinger.

«En kvinne ved bordet, og hun veier opp for alle mennene samlet», skriver en av Pelosis følgere.

Klikk på bildet for å forstørre.  

TRUMPS TWITTER-MELDING: - Nervøse Nancys forvirrede sammenbrudd, skrev USAs president Donald Trump da han tvitret dette bildet fra møtet i Det hvite hus. Foto: Faksimile

Klikk på bildet for å forstørre.  

KVINNEN I ROMMET: Nancy Pelosi selv la straks bildet ut som forsidebilde på sin Facebook- og Twitter-profil. Foto: Faksimile

Les også: Pence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan

Brev til Erdogan

Trump skal ha åpnet med å skryte av et brev han har sendt til Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. I brevet advarer Trump Erdogan om «ikke å være dum» og mot å «slakte» kurderne. Trump holdt en «lang, bombastisk monolog», sier rådgiveren.

Pelosi nevnte deretter avstemningen i Representantenes hus, og demokratenes leder i Senatet, Chuck Schumer, begynte å lese opp en uttalelse fra tidligere forsvarsminister James Mattis der generalen argumenterer for hvorfor USA bør ha styrker i Syria.

– Verdens mest overvurderte general. Vet du hvorfor? Han var ikke tøff nok. Jeg erobret IS, skal Trump ha svart.

Deretter sa Pelosi at Russland alltid hadde ønsket seg fotfeste i Midtøsten, og at de nå hadde sikret det, med USAs tilbaketrekking.

– Med deg leder alle veier til Putin, sa Pelosi. Deretter skal krangelen ha startet for alvor.

Krangel

– Jeg hater IS mer enn du gjør, sa Trump til Pelosi på ett punkt.

– Det vet du ikke, svarte Pelosi.

– Er planen din å stole på syrerne og tyrkerne, skal demokratenes leder i Senatet, Chuck Schumer, ha skutt inn.

– Planen vår er å trygge det amerikanske folket, skal Trump ha svart.

– Det er ikke noen plan, det er et mål, kontret Pelosi.

Deretter rettet Trump oppmerksomheten mot Pelosi, klaget over Barack Obamas «røde linje» i Syria-politikken, og skal ha kalt henne en tredjerangs politiker. Demokratene forlot deretter møtet.

Pelosi uttalte på vei ut av møtet at Trump så ut til å ha hatt et slags «sammenbrudd», og at de måtte dra fordi presidenten ikke klarte å innse sakens realiteter.

Trump uttalte senere at det var Pelosi som hadde sammenbrudd, og kalte henne «en veldig syk person».

- Nancy Pelosi trenger hjelp fort! Det er enten noe galt med henne «i toppetasjen» eller hun liker rett og slett ikke vårt fantastiske land. Hun hadde fullstendig sammenbrudd i Det hvite hus i dag. Det var veldig trist å se på. Be for henne, hun er en veldig syk person! tvitret Trump.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag