Gå til sidens hovedinnhold

- Pelsdyrene har det forferdelig

Nye sjokkbilder fra norske pelsfarmer. - Landbruksministeren må trekke tilbake støtten til næringen, krever Dyrebeskyttelsen.

Dyrebeskyttelsen Norge og Nettverk for dyrs frihet har på nytt avdekket systematisk dyremishandling på norske pelsdyrfarmer.

- Forholdene på norske pelsfarmer er forferdelig. Det er helt åpenbart at det er ingen rev eller mink som er i stand til å trives i et lite nettingbur, sier informasjonsansvarlig i Dyrebeskyttelsen, Odd Harald Eidsmo, til Nettavisen.

- De drives til vanvidd
De to dyrevernsorganisasjonene har i sommer og høst dokumentert forholdene for dyrene ved 40 pelsfarmer over hele landet.

Det er tredje året på rad de to organisasjonene avdekker systematisk dyremishandling på norske pelsfarmer.

- Vi har sett egentlig det meste, både avbitte ører, avbitte haler, avbitte bein, døde dyr som ligger i bur og revunger som spiser på døde revsøsken, forteller Eidsmo, som selv har vært på flere pelsfarmer, og har sett dette med egne øyne.

Han forteller også om dyr som løper hvileløst rundt i små nettingbur, og om flere andre skader og sykdommer som de oppdaget hos pelsdyrene.

- Mange av dyrene som sitter innesperret på pelsfarmene, drives til vanvidd av burlivet, hevder Eidsmo

Dyrene har behov for å være i fri utfoldelse, påpeker han.

- I naturen har mink behov for å svømme og jakte i vann, mens rev har et behov for å grave og løpe over store områder, sier Eidsmo.

Lite forandring
180 pelsdyrfarmer har siden 2008 blitt inspisert av dyrevernsorganisasjonene. Det viser seg at lite er forandret for dyrene.

I år har organisasjonene besøkt 40 pelsdyrfarmer. Mange tusen bilder og flere timer med videodokumentasjon viser dyr med avbitte bein, haler og ører, smertefulle bittskader og stereotyp adferd er vanlige syn på farmene.

- Landbruksministeren viser en politisk uvilje til å ta for seg noe konkret. Han tenker mer på velgerne sine enn dyrene han også har ansvar for, sier Per Arne Tøllefsen i Nettverk for dyrs frihet til Nettavisen.

- Sikrer ikke dyrene
Årets undersøkelser bekrefter at forskriftene som regulerer pelsnæringen ikke klarer å forhindre at dyrene på pelsdyrfarmene lider hver eneste dag, mener Dyrebeskyttelsen.

- Forskriften sikrer på ingen måte at dyrene har det bra. Problemet her er at næringen i det hele tatt er lovlig, å stenge ville og aktive dyr inne i små dyr, sier Eidsmo.

Han mener forskriften bare sikrer næringens interesser.

- Hovedproblemet er selve lovgivningen. Forskriften som benyttes gjør jo ikke annet enn å hjelpe pelsfarmene til å drive dette. Den er ikke laget av hensyn til pelsdyrene selv, men av hensyn til økonomien til pelsfarmene, hevder Eidsmo.

- Har fått mange sjanser
Dyrevernsorganisasjonene er skuffet over landbruksministeren Lars Peder Brekk, og krever at han nå tar grep.

- Da Brekk ble konfrontert med bilder av dyr som led ved norske pelsdyrfarmer i fjor, sa han at hvis dette ble dokumentert på nytt, ville bøndene miste støtten sin. Nå har han fått så mange sjanser at det ikke hører hjemme. Vi krever at landbruksministeren skal holde det han lover, sier Eidsmo.

- Det er veldig virkelighetsfjernt når landbruksministeren og næringen påstår at pelsdyr trives i bur, og at forskriften skal sikre at det har det bra, legger han til.

Mandag ettermiddag har Brekk invitert Pelsdyralslaget til møte på sitt kontor.

Les også: Nye avsløringer av mishandling av pelsdyr

SV: - Legg ned næringen
Avsløringen har fått flere til å reagere, blant annet SV.

- Gi pelsdyrnæringen en omstillingspakke, og legg den ned, sier SVs stortingsrepresentant Snorre Valen i en uttalelse.

- Det er på høy tid å legge ned pelsdyrnæringen, mener Valen.

Unge Venstre reagerer også, og mener nok er nok.

- Dette er tredje året på rad at dyrevernere dokumenterer uakseptable forhold i norsk pelsdyrnæring. Jeg frykter regjeringen for tredje år på rad kommer til å lire av seg noen fraser om hvor trist og leit dette er, før de går tilbake til å gjøre ingenting, sier leder i Unge Venstre, Sveinung Rotevatn.

Reklame

Her kan du levere Vikinglotto

Kommentarer til denne saken