*Nettavisen* Nyheter.

Pelsdyroppdretter angrer

Foto: Skjermdump (Skjermdump NRK)

Mistet lisensen etter å ha sagt at dyr ikke føler smerte på lik linje med mennesker. Nå trekker han kommentaren.

25.10.12 21:25

Pelsdyrbonden Ottar Tveit fra Treungen, som på NRK Dagsrevyen uttalte at dyr ikke føler smerte på lik linje med mennesker, har fått inndratt sertifikatet til å drive pelsdyroppdrett. Hva inndragelsen innebærer vet han ikke, men han tar nå sterk avstand fra sin uttalelse om dyrs manglende følelser, skriver Telemarksavisa.

Norges Pelsdyralslag stiller krav til dem som skal drive med pelsdyroppdrett og konkluderte torsdag med at Tveit ikke lenger kvalifiserer.

- Kjenner ikke reglene
Jeg har aldri vært borti noe slikt før, så hva en inndragelse av lisensen vil si for meg det vet jeg ikke, sier Tveit til TA torsdag kveld.

- Jeg kjenner ikke regelverket, men jeg har hørt snakk om at man blant annet ikke kan få solgt skinn gjennom Oslo skinnauksjoner. Om dette gjelder produksjonen som vi nå skulle høste om 14 dager, eller om det gjelder seinere produksjoner vet jeg ikke.

- Burde ikke du ha satt deg inn i dette regelverket?

- Jeg hadde aldri regna med noe slikt skulle skje, og den siste tida har det vært uhyggelig mye annet å ta tak i.

Les også:

- Ufin måte å gå
Tveit har vært i bransjen i over 40 år, og skulle uansett pensjonere seg til neste år.

- Selv om ikke det er noen katastrofe på den ene eller andre måten, så er det er en veldig ufin måte for meg å gå ut av en næring som jeg har vært glad i, sier Tveit.

Ifølge ham selv har tidligere inspeksjoner på gården hans kun gitt gode tilbakemeldinger, men i år har det vært helt forskrekkelig.

- Jeg følte at farmen ikke gikk som den skulle. Når man har drevet med dette i 40 år, så man har visse følelser om hvordan ting skal være. Da vi kom til juni, og valpene skulle gå over fra morsmelk til fastfõr, så var det noe som stoppet opp uten at jeg kunne se noen grunn eller sammenheng. Dette forsterka seg utover høsten. Valper ville ikke spise og legge på seg, og når de ikke blir mette, blir de aggressive og slåss de med sine «samboere». Da oppstår det skader, og så langt i år har jeg avliva 80 mink. Normalt skulle dette være langt under ti, sier Tveit.

- Er det da forsvarlig å drive denne bransjen hvis 80 mink må avlives grunnet skader i løpet av et år?

- I løpet av disse 40 årene er det første gang jeg har vært bort noe liknende, så dette skjer ikke i stor frekvens. Plutselig får man et årskull som er helt umulig, og det er et eller annet som skjer som man ikke er herre over, sier Tvedt.

Trekker kommentar
I går viste Dyrebeskyttelsen igjen bilder av lidende dyr fra flere farmer i Norge. Tveit forstår at folk reagerer nå slike bilder vises offentligheten.

Jeg forstår godt at folk reageres på slike bilder, og jeg er ikke noe glad for det selv heller.

Til Dagsrevyen på NRK i går sa Tveit at dyrene kunne tilpasse seg skader og at det ikke er noe som tyder på at de føler smerte slik som mennesker gjør. Denne kommentaren trekker han nå tilbake.

- Nå har jeg hørt forskere på radioen som sier at dette er feil og gammeldags tenking. Men jeg er helt sikker på at for 40 år siden, da jeg gikk på landbrukskolen og var i begynnelsen av mitt yrkesaktive liv, var dette en gjengs oppfatning. Nå tar jeg sterk avstand fra denne kommentaren, sier Tvedt.

- Må vente
- Har du fått noen signaler om hva som nå vil skje med farmen din?

- Dette er nå politianmeldt av Mattilsynet, og nå blir det bare å vente på deres avgjørelse før man kan begynne å tenke på annet. Jeg kan ikke se noen annen mulighet enn at farmen blir stående tom hvis Mattilsynet fradømmer meg retten til å drive med dyr, sier Tvedt.

Tror ikke på avvikling
Etter at saken ble vist på Dagsrevyen i går kveld, gikk blant annet stortingsrepresentant Terje Lien Aasland ut, og mente det måtte bli fortgang i å få avviklet næringa.

- Jeg synes ikke det er rett. I alle store husdyrhold så er det skader som oppstår som man ikke er herre over, uten at det dermed er noen misrøkt på noen måte. Dette vil også skje i pelsbransjen, og det får jo et større omfang når det er mange individ. Det er 10500 dyr her på gården min, og det var 14 dyr som mattilsynet mente det var hastevedtak for å få avlivet.

Det er ikke slik at de halter og blør i annethvert bur, avslutter Tvedt.

Les flere saker fra Telemarksavisa

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.