*Nettavisen* Nyheter.

Penere enn iPod

...men det hjelper lite tre år for sent og med for dårlig brukervennlighet.

Samsung har forsøkt å innta mp3-spillermarkedet i mange år, også lenge før iPod nærmest ble synonymt med mp3-spillere, men har aldri klart å få et godt fotfeste. Gang på gang har de lansert nye produkter uten at det har klart å bli markedets favoritt.

iPod-dominans mindre viktig
Apple har hatt en total dominans de siste årene, først og fremst fordi de har hatt en lekrere design og vanvittig mye bedre brukervennlighet enn noen av konkurrentene. Da har det ikke hjulpet at noen av konkurrentene har vært billigere, mer funksjonelle og har hatt bedre batterikapasitet.

Klikk på bildet for å forstørre.

I løpet av det siste året har denne dominansen blitt mindre relevant. Årsaken er at de fleste nå er i ferd med å skifte fra dedikerte musikkspillere til å bruke mobilen som musikkspiller i stedet. Sony Ericsson var først ute med å bevise at en separat mp3-spiller var unødvendig, og stadig flere følger etter.

I stedet for å fokusere hundre prosent på å lage en konkurransedyktig mobiltelefon med en god mp3-spiller, som de fleste konkurrentene gjør, har Samsung nå valgt å sette inn noen av sine dyktigste designere til å lage en rendyrket mp3-spiller.

Markedets lekreste?
Resultatet har blitt den nye YP-K3, som kanskje er markedes aller lekreste mp3-spiller. Den har en blank svart finish med en sølvfarget kant – og selvfølgelig trykkfølsomme knapper som de store gigantene er så glade i.

Og her dukker det første problemet opp: Jo da, slike knapper er usedvanlig elegante, men videre gode å bruke har de aldri vært. Noen ganger reagerer knappene for mye, og andre ganger reagerer de ikke i det hele tatt. Løsningen når ikke styrehjulet til iPod opp til kneskålene en gang. I tilegg blir en slik blank overflate svært fort fettete og stygg.

Klikk på bildet for å forstørre.

Design fremfor funksjon
Et annet problem med trykkfølsomme knapper er nettopp at de er følsomme. Når du trykker på en knapp på K3 for første gang etter at lyset er slukket, så fungerer knappen bare som på-bryter for lyset - uansett hvilken knapp du trykker på.

Går du på gata og ønsker å skifte sang er den praktiske konsekvensen at du må trykke på knappen to ganger. Det er ikke noe stort problem, men det virker bare unødvendig og er litt irriterende. Den eneste grunnen til dette er at trykkfølsomme knapper er laget mer for design enn funksjon.

Lekker skjerm
Også skjermen ser ut til å være valgt ut fra utseende mer enn funksjonalitet. Samsung har valgt en OLED-fargeskjerm som ser usedvanlig lekker ut, og som passer perfekt i den svarte finishen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Til spillerens hovedfunksjoner fungerer denne skjermen helt utmerket, men problemet er spilleren også støtter vising av bilder. Til dette er ikke OLED-skjermen god nok. Skjermen har altfor få farger og lysstyrken er for dårlig. Det hele får oss til å lure på hvorfor Samsung har integrert en bildefunksjon i det hele tatt.

Skuffende radio
I motsetning til iPod har Samsung-spilleren en FM-radio, men lydkvaliteten på denne er svært grumsete og søkefunksjonen er ulidelig treg og oversensitiv.

Når det gjelder brukervennligheten på selve spilleren så er den stort sett veldig grei. Spilleren har et enkelt og oversiktlig menysystem, og piltastene fungerer stort sett greit - hvis en ser bort i fra de nevnte problemene med trykkfølsomme knapper som dukker opp fra tid til annen.

Lydkvaliteten på spilleren er det heller ikke noe å utsette på så lenge du har gode hodetelefoner. Med spillerens medfølgende ørepropper er det likevel åpenbart at det skulle vært flere EQ-innstillinger å velge mellom - og vi savner helt klart mulighet for en manuell fembånds EQ.

Klikk på bildet for å forstørre.

Snerten overføringsløsning
Spilleren benytter seg av Plays For Sure-løsningen til Microsoft, men takket være en litt elegant løsning som Samsung har lagt inn på spilleren, trenger du ikke å bruke Windows Media Player til overføring. Du kan dra filene rett over i spilleren, som dukker opp som en egen enhet i Explorer.

Vanligvis betyr det at databasefunksjonaliteten på spilleren forsvinner, altså at du ikke kan søke frem bare artister eller album, men i stedet bare får en lang liste med sanger. På denne spilleren beholder du likevel full databasefunksjonalitet. Veldig bra.

Når det kommer til størrelse og vekt er spilleren ganske identisk med iPod Nano. Kapasitetsmessig er det snakk om 1, 2 eller 4 gigabyte, noe som er litt skuffende. Én gigabyte i den størrelsen er rett og slett for lite, og mangelen av en utgave på 8 gigabyte veier ikke helt opp for at den er et par hundrelapper billigere enn en Nano.

Batterikapasiteten er det derimot ikke noe å klage på. Med passe volum og lite bruk av skjermen skal spilleren holde i 25 timer før den trenger mer batteri.

Konklusjon

Utseendemessig er det ingen tvil om at Samsung YP-K3 det mest vellykkede forsøket vi har sett på å konkurrere med ikoniske iPod. For mange betyr utseendet veldig mye, men for de aller fleste har også brukervennligheten en god del å si. På det sistnevnte har Samsung fortsatt en lang vei å gå.

Dessverre for Samsung dukker YP-K3 opp et par år for sent til å kunne fremstå som en viktig lansering. Spilleren står i fare for å bli nok en nisjespiller fra selskapet for de som vil ha en lekker spiller - og som vil gå litt mot strømmen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.