Det fremgår av årsrapporten til tilsynsrådet i Kriminalomsorgen region vest, melder TV 2.

Ifølge rapporten har regionens tilsynsråd ikke utført arbeid siden midten av oktober. Det medfører at fengselsinnsatte i Vestland og Møre og Romsdal ikke har et fungerende tilsynsråd.

– Det er helt krise for oss. Det er bare de vi har dersom vi har noe vi vil ta opp. Det kan handle om bruk av isolasjon, lufting, egentlig alt mulig, sier en mannlig innsatt til TV 2.

Les også: Bekymret for Krekar i italiensk fengsel: - Har ikke hørt fra ham siden utleveringen

Stridens kjerne er hvor mye medlemmene av tilsynsrådet skal få betalt. I region vest har tilsynsrådsleder Sølvi Nyvoll Tangen og nestlederen sendt en faktura på 840.799 kroner for arbeid som er utført siden januar 2019.

Beløpet er betydelig høyere enn Kriminalomsorgsdirektoratets satser. Fakturaen er derfor ikke betalt, og arbeidet til regionens tilsynsråd har følgelig stoppet opp.

Norge er forpliktet til å ha en uavhengig tilsynsfunksjon som fører tilsyn med domfelte og innsatte. Det følger både av straffegjennomføringsloven og internasjonale konvensjoner. Kriminalomsorgen består av fem regioner som har hvert sitt uavhengige tilsynsråd.

Les også: Utenlandske råkjørere skal kunne utvises, foreslår regjeringen

Justis- og beredskapsdepartementet gjennomgår nå ordningen med tilsynsrådene og vil i den anledning gjennomgå erfaringene fra pengekrangelen i region vest.

– Det er selvfølgelig uheldig dersom tilsynsrådets virksomhet legges brakk på grunn av uenighet om honorar, særlig dersom dette har negative konsekvenser for innsatte og deres pårørende, skriver departementet i en epost til TV 2.

(©NTB)