RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Penger vil flyte inn i aksjer

Sist oppdatert:
Kenneth Andersen i Terra Fondsforvaltning tror det lavere rentenivået kombinert med økt optimisme og bedre fremtidsutsikter vil fortsette å føre penger inn i aksjemarkedet
- Vi ser en stigende selvtillit blant investorer og bedriftsledere. Økonomien er i sterk bedring, og det skaper fremtidsoptimisme. Overskuddene i bedriftene ligger nå an til å bli ca. 20 prosent høyere enn i fjor, og det gir grunnlag for stigende aksjekurser, skriver Terra Fondsforvaltning i selskapets månedsrapport for november.

- Samtidig ser vi at mange investorer fortsatt har plassert en langt mindre del av formuen sin i aksjer enn for noen år siden. Dagens lave rentenivå, kombinert med økt optimisme og bedre fremtidsutsikter, vil føre disse pengene tilbake til aksjemarkedet i tiden fremover, heter det.

- Det gikk store summer ut av aksjemarkedet i løpet av nedgangsperioden fra mars 2000 til mars 2003. En stor del av disse midlene står fortsatt plassert utenfor
aksjemarkedet til lav rente. Vi får daglig henvendelser
fra privatkunder, institusjoner og bedrifter som føler behov for å finne alternative plasseringsmuligheter for pengene, skriver Terra.

Fremgang

Det pekes også på at resultatrapporteringen fra selskapene i år har vært uvanlig bra, samtidig som veksten i internasjonal økonomi tar seg opp.

- Vi må tilbake til 1984 for å finne et kvartal med like sterk vekst i USA som vi nå erfarer. Europeisk økonomi er også i bedring, og i deler av Asia er veksten enda høyere enn i USA.

For mye selvtillit?

Økende selvtillit blant investorer i aksjemarkedet kan etter hvert utvikle seg til overdreven optimisme, og det er et faresignal i aksjemarkedet, ifølge Terra.

- Vi ser imidlertid ikke at dette representerer en alvorlig trussel i øyeblikket. Aksjer er fortsatt fornuftig priset og gir en attraktiv avkastning i forhold til dagens rentenivå. Dersom det var snakk om "overdreven optimisme" i aksjemarkedet nå, ville vi sett betydelig større tegninger i aksjefond og en større generell interesse for enkeltaksjer, heter det.

På kort sikt kan det imidlertid komme en nedtur.

- Den underliggende, langsiktige trenden i aksjemarkedet er positiv; konjunkturene bedres og vi ser økt interesse for aksjer. De fleste selskapene har snart levert resultater for tredje kvartal, og vi går inn i en periode med færre nyheter. Siden nyhetsbildet allerede er veldig positivt, ser vi en risiko for at den kortsiktige utviklingen i markedet kan bli noe svakere neste måned. Dette kan eventuelt være en fin anledning for å gå inn i markedet med nye penger, skriver Terra.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere