RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Pengespill verre enn aksjefond

Sist oppdatert:
Børsutviklingen de siste tre årene har vært en katastrofe. Men Ola og Kari har tapt mer penger på pengespill enn på aksjefond, selv i den historisk dårlige børsperioden vi nå har vært gjennom
Nedturen for aksjemarkedene de tre siste årene har etter de fleste målemetoder vært den verste siden krakket som begynte i 1929.

Men hvor ille er det for den jevne Ola og Kari?

Mannen i gata er primært eksponert mot aksjemarkedet gjennom norskregistrerte aksjefond. Disse har rast i takt med børsen. Dette er åpenbart irriterende for mange, og katastrofalt for noen få.

Men faktum er at selv i de tre siste årene - altså en ekstremt dårlig børsperiode - har norske husholdninger tapt mer penger på lotterier og tipping enn på aksjefond.

Regnestykket ser slik ut: På begynnelsen av år 2000 hadde norske husholdninger drøyt 55 milliarder kroner i aksjefond. Forutsatt at tapet i løpet av tre år er på linje med utviklingen i Oslo Børs hovedindeks, har de tapt 22-23 milliarder kroner.

I de siste tre årene har deltagerne i Norsk Tippings spill tapt rundt 12,5 milliarder kroner, fremgår det av selskapets regnskaper. Det er nesten halvparten av omsetningen til Norsk Tipping. Disse pengene går til administrasjon av Norsk Tipping og forhandlerne, samt til gode formål som kultur og idrett.

Men Norsk Tipping har bare snaut 40 prosent av spillmarkedet i Norge. På andre spill er tapet rundt 4 milliarder i året, ifølge tall fra Lotteritilsynet. Det blir rundt 12 milliarder over tre år.

Totalt er altså tapet på pengespill, som ikke omfatter smålotterier, basarer og lignende, 24-25 milliarder kroner over tre år, altså et par milliarder mer enn det husholdningene har tapt på aksjefond.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere