Gå til sidens hovedinnhold

Pengestøtte og brannfly til Amazonas

Storbritannia skal gi 10 millioner pund til å reparere skadene på regnskogen i Amazonas. G7 finansierer et brannfly til slukkingsarbeidet i regnskogen.

Det franske presidentskapet opplyser om støtten til et brannfly mandag ettermiddag, idet G7-toppmøtet går mot slutten. G7-landene vil gi minst 20 millioner euro, tilsvarende rundt 200 millioner kroner, til å bekjempe skogbrannene i Amazonas, sier Frankrikes president Emmanuel Macron, ifølge Reuters.

Tidligere samme dag lovet den britiske regjeringen at 10 millioner pund – rundt 110 millioner kroner – skal gjøres tilgjengelig umiddelbart. Pengene skal gå til rehabilitering av regnskogen, inkludert områdene som er rammet av de omfattende brannene den siste tiden.

Les også

Elvestuen: - En katastrofal ødeleggelse

– To sider av samme sak

– Denne uken har vi alle sett med skrekk hvordan regnskogen i Amazonas brenner foran øynene på oss. Vi kan ikke overse realitetene og de skadene vi påfører naturen, sier statsminister Boris Johnson. Han sier verdenssamfunnet er nødt til å takle viktige miljøspørsmål som klimaendringer og tap av biologisk mangfold.

– Vi kan ikke stanse klimaendringene uten å beskytte naturen, og vi kan ikke gjenopprette skadene på naturen uten å ta tak i klimaendringene. Dette er to sider av samme sak, og vi kan ikke fikse den ene utfordringen uten å fikse den andre, sier Johnson.

Løftet kommer dagen etter at Frankrikes president Emmanuel Macron sa at verdenslederne er enige om å hjelpe landene som er berørt av de store skogbrannene.

Derfor påvirkes hele verden hvis Amazonas blir ødelagt:

Bolsonaro angrep Macron

Som vert for møtet i Biarritz har Macron satt krisen i Amazonas høyt på dagsordenen. Det har irritert Brasils president Jair Bolsonaro, som har langet ut mot Macron og beskyldt ham for å blande seg inn og for å ha «en koloniherrementalitet».

Johnson sier i uttalelsen mandag at Storbritannia håper å være vertskap for FNs klimakonferanse COP26 neste år. Han sier et viktig tema på konferansen vil være å finne løsninger i naturen, som å gjenopprette skogsområder, som kan motvirke klimaendringer.

(©NTB)

Les også

Irland krever beskyttelse av Brasils regnskog – truer med å stemme mot handelsavtale

Les også

Bolsonaro avviser internasjonal innblanding i Amazonas-brannene

Les også

Brasils president: Bæsj mindre for å redde miljøet

Kommentarer til denne saken