*Nettavisen* Nyheter.

Pensjonerte politifolk tiltalt for trygdesvindel i New York

- Frekkheten er sjokkerende, sier statsadvokat.

08.01.14 09:13

NEW YORK (NTB-AFP): Pensjonerte politifolk og brannmenn i New York er tiltalt i en storstilt trygdesvindelsak som skaper sjokkbølger i USA.

Flere anklages for å ha utnyttet 11. september-angrepet til å få utbetalt store summer i uførepensjon.

Ifølge påtalemyndigheten er 72 tidligere politibetjenter og åtte tidligere brannmenn blant de 106 tiltalte. Enkelte av dem anklages for på falskt grunnlag å ha påstått at de er blitt uføre som følge av posttraumatisk stress og andre psykiske lidelser etter terrorangrepet.

De har dermed fått utbetalt trygd som var for ment for personer som pådro seg fysiske og psykiske skader i forbindelse med terrorangrepet i 2001.

- Sjokkerende
Det skal ha blitt svindlet for hundrevis av millioner dollar.

- Frekkheten er sjokkerende, sier statsadvokat på Manhattan Cyrus Vance.

- Mange fabrikkerte på kynisk vis påstander om psykiske sykdommer som følge av 11. september og vanæret dermed de personene som tjente sin by på bekostning av sin egen helse og sikkerhet, sa Vance da saken ble kjent sent tirsdag kveld.

Aktoratet mener at personer som hevdet å ha blitt 100 prosent uføre etter terrorangrepet, i stedet har levd helt normale liv.

Spilte i Las Vegas
En av de tiltalte fløy helikopter, mens en annen spilte kort i Las Vegas. En tredje underviste i kampsport, men fikk likevel utbetalt mellom 180.000 og 300.000 kroner i året i trygd, ifølge politiet.

Bedrageriene skal ha startet allerede i 1988. De fire hovedtiltalte er i alderen 61 til 89 år. De anklages for å ha hjulpet hundrevis av personer med å kreve uføretrygd på falskt grunnlag. Blant annet skal de ha gitt folk råd om å prestere dårlig på hukommelsestester, og om hvordan de burde kle seg og oppføre seg.

Like argumenter
Blant annet inneholdt nesten alle søknadene samme type setninger, om at de sov mange ganger i løpet av dagen, og at de trengte å ha på TV-en for å ha selskap.

De tiltalte anklages nå for å ha utnyttet terrorangrepet til egen fordel og for å ha svindlet til seg penger som skulle gått til de som virkelig fikk problemer etter angrepet.

Over 2.700 mennesker ble drept i New York da to kaprede passasjerfly krasjet inn i de to skyskraperne som utgjorde World Trade Center. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag