*Nettavisen* Nyheter.

Per sover ute

Foto: Kjetil Mæland (Nettavisen)

- Det blir jo ikke en skikkelig søvn, for du er på allerten hele tiden.

03.12.10 12:42

Torsdag morgen møter Nettavisen Per i spisesalen til Blåkors i Oslo sentrum. Ved et av bordene inntar han koteletter, poteter og surkål mens alt han eier og har ligger i sekken ved siden av bordet.

Per er en av Oslos boligløse. Han er verken narkoman eller alkoholiker. Hans problem er spillemaskinene som blinker, synger og lurer hundrelappene opp av lomma hans.

- Når jeg får pensjonen min, så leier jeg meg inn på et vandrerhjem eller et pensjonat. Så går det noen dager, så er penga borte. Det er en sykdom akkurat som alkoholisme. Hadde jeg hatt 200 kroner nå så hadde jeg gått rett opp og spilt. Det er helt sjukt, humrer Per over sin egen tragedie.

- Så er det hjem til ut igjen, kommenterer en av kompisene ved bordet lattermildt.

Så lenge pengene holder
I nærmere ett år har Oslo-mannen i 50-åra vært uten bolig. NAV vil ikke lenger hjelpe ham med støtte til bolig. Sist de gjorde det forsvant pengene ned i spillesluket.

- Jeg vil jo helst klare meg litt sjøl også. Jeg er redd for å bli satt under formynderi, sier han.

Dermed tyr Per til gata de nettene han ikke har penger til overnatting. Kommunalt finansierte hospitser er ikke et alternativ.

- Nei, det gjør jeg aldri. Havner du inne på et sånt sted er det tilbakefall med en gang, sier han. Alkoholen la han på hylla for mange år siden. Dessverre tok spillegalskapen over, og Per er klar over at han trenger hjelp til å overvinne den.

- Kulda er ikke verst
Men det var ikke derfor Nettavisen ville snakke. Vi ønsket å vite hvordan det er å sove ute i 15 bitende minusgrader.

- For min del er det ikke kulda som er verst. Nå er det jo tørt og fint. Verre blir det når snøværet kommer og det blir vått, sier Per. Han har utstyret i orden. Flere steder i Oslo deles det ut soveposer til uteliggere. Per har investert egne penger i skikkelig utstyr. Det isolerer mot kulda, men ikke mot utryggheten.

- De fleste har den angsten at det skal komme noen. Når du kryper ned i soveposen, så blir du jo sårbar. Det tar litt tid å komme seg ut. Det blir jo ikke en skikkelig søvn, for du er på allerten hele tiden, sier han.

Hvor han sover, vil han ikke fortelle. Det er en hemmelighet han gjerne holder for seg selv. Årsaken er enkel: Gode soveplasser er verdifulle og lette å miste. Han er langt fra den eneste som sover ute i Oslo. Hver natt legger folk seg til på ulike steder rundt omkring i byen.

Vil alltid være uteliggere
- Mange har sine faste plasser. De finner gjerne et parkeringshus eller et annet bortgjemt sted. For noen år siden gjorde Frelsesarmeen en telling av hvor mange som sov ute. De fant en 40 - 50 mennesker, men hvor mange det virkelig er vet vi ikke, sier Jostein Hågan som er virksomhetsleder ved Blå Kors Kontaktsenter i Oslo.

Han sier at det er mange grunner til at noen velger å sove utendørs fremfor å ta ibruk for eksempel hospitsene. Noen hospitser i Oslo er kjent for å være utrygge sovesteder der risikoen for å bli rundstjålet eller banket opp er stor. For blant andre Per sin del er det så mye tilgang på rus på disse stedene at han ikke vil oppsøke dem.

- Så er det jo noen som har levd på seg en paranoia og en sosial angst som gjør at de uansett vil bo ute, sier Hågan.

På kontaktsenteret han driver er det mange av uteliggerne som kommer innom for å spise, varme seg og få seg en trygg blund på øyet. En av dem var Per, som håper at han skal slippe utelivet natt til fredag.

- I kveld kommer nattbussen, så da er jeg på Egertorget i 01-tida, sier han. Så blir det vel noen netter til ute før neste pensjonsutbetaling kommer.

- Hadde det ikke vært for Blåkors, Kirkens Bymisjon og Frelsesarmeen, ville jo dette livet gått rett til helvete, konstaterer han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.