- Det har blitt for lett å få sykemelding dersom verbal korreks fra sjefen kvalifiserer som «diagnose». Stortingsrepresentanter har et særlig ansvar for å gå foran som gode eksempler. Vi bør utvise tilbakeholdenhet med å la oss sykemelde uten en klinisk diagnose, skriver Per-Willy Amundsen på Facebook.

Bakteppet for uttalelsen er Venstres finanspolitiske talsperson, Abid Raja, som skal ha blitt sykmeldt som følge av å ha blitt skjelt ut av partileder Trine Skei Grande.

- Hva mener du om at Abid Raja er sykemeldt?

- Det mener jeg ingenting om, jeg er ikke lege. Generelt mener jeg at alle stortingsrepresentanter har et ansvar for å bidra til folketrygdens bærekraft og legitimitet ved eksempelets makt. Det gjelder oss alle uansett parti, ikke bare Raja spesielt, Amundsen til Nettavisen.

Amundsen opplyser at han ikke vet hvorfor Raja er sykemeldt.

- Men jeg ser hva som formidles av dere i pressen. Medias fremstilling, riktig eller ikke, skaper et bilde av at det er enklere for stortingsrepresentanter å bli sykmeldt - sammenlignet med vanlige arbeidsfolk, sier han.

- Det tjener hverken Stortingets eller folketrygdens legitimitet, legger Amundsen til.

Hodejeger og managing partner i konsulenthuset Hammer & Hanborg, Trine Larsen, sier til Nettavisen at det er ikke en politiker selv som gir ut en sykemelding, men at Raja har gått til en lege som har gitt den på et medisinsk grunnlag.

- Og det bør en tidligere justisminister vite, sier Larsen.

Til det svarer Amundsen:

- Også tidligere justisministere har lov til å mene at det er for lett å få sykemelding, særlig dersom oppfattelsen blant folk flest er at stortingsrepresentanter lettere får sykemelding enn vanlige arbeidsfolk, sier han.

Dette ble sagt i telefonen: Grande om Raja: «Han er ute etter å ta meg»

Ble skjelt ut av Grande

Det var mandag ettermiddag det ble kjent at Venstre-representant Abid Raja skal ha blitt sykmeldt som følge av å ha blitt skjelt ut av partileder Trine Skei Grande.

I påhør av toppolitikere fra andre partier beskyldte partilederen sin partifelle for å undergrave hele budsjettprosessen og eget parti.

Raja ledet Venstres forhandlinger med Frp, Høyre og KrF i budsjettprosessen. Grandes uttalelser om Raja kom da budsjettpartnerne over telefon ba om hennes avklaring etter at Rajahevdet Venstre ikke aksepterte Frps reversering av kutt i overføringene til HRS. Telefonsamtalen fant sted 10. november, da budsjettforhandlingene var helt i startfasen.

Skei Grande: - Veldig lei meg

– Jeg er veldig lei meg for at han er sykmeldt og veldig lei meg for at jeg sa noe veldig dumt, sa Grande til et tallrikt pressekorps mandag ettermiddag.

– Jeg var dum som lot det koke over. Det var en sak som vi var uenige om. Det har jeg bedt om unnskyldning for. Jeg har fortsatt tillit til ham, sier Grande videre og roser Raja for det han til slutt oppnådde for Venstre i budsjettforhandlingene.

- Det er ikke alt man trenger å skrive på Facebook.

Trine Larsen opplyser at man generelt ikke skal måtte tåle å bli skjelt ut av sjefen.

- Du må tåle å få tilbakemeldinger, men det er noe med at man bør holde kritikk og negative tilbakemeldinger på tomannshånd. Utskjelling i plenum er veldig sjeldent elegant eller konstruktivt, sier hun til Nettavisen.

Ifølge Larsen er det vanskelig å si noe om akkurat hvor langt en sjef kan gå i å kritisere en ansatt, men at hun generelt anbefaler at negative tilbakemeldinger gis på tomannshånd, og positive i plenum.

- I denne saken så er det jo ikke politikeren selv som gir en sykemelding, han har gått til en lege som har gitt den på et medisinsk grunnlag, og det bør en tidligere justisminister vite, sier Larsen.

- Det er ikke alt man trenger å skrive på Facebook, legger hun til.

Hareide: - Smålig kritikk

En av dem som også kommenterer uttalelsen til Amundsen, er KrF-partileder Knut Arild Hareide:

- Dette fortjener ikke min gode kollega Abid Raja. Han er en person jeg setter høyt. Han har mottatt drapstrusler og opplevd tøffe runder på Stortinget. Alle kan få seg en knekk, og kan trenge hjelp, hvile og restitusjon. Det bør Abid få applaus for, ikke smålig kritikk, skriver Hareide på Facebook.

Steinar Haugsvær er kommunikasjonssjef for Venstre, og han sier til Nettavisen at det er stortingslegen som har skrevet ut sykmeldingen.

- Utover det har vi ikke noe å tilføye, sier Haugsvær til Nettavisen.

- Jeg har blitt sykmeldt av legen på stortinget, og har ingen kommentar mens jeg sykmeldt, skriver Abid Raja i en SMS til Nettavisen.