Gå til sidens hovedinnhold

Per-Willy Amundsen taus etter utspill om barnetrygd og innvandring

Skapte storm etter å ha brakt etnisitet inn i fødelsdebatten.

Kritikken har haglet mot tidligere justisminister og stortingsrepresentant Per-Willy Amundsen (Frp) etter følgende uttalelse til TV 2 før helgen:

«Jeg er opptatt av at vi har en befolkningssammensetning som er bærekraftig. Etniske nordmenn har en fallende fødselskurve. Det mener jeg i likhet med Erna Solberg at vi er nødt til å gjøre noe med. Men løsningen er ikke å få en enda større innvandrerbefolkning, tvert imot må vi sørge for at den etnisk norske befolkningen vedlikeholdes.»

Han er særlig kritisk til somaliere:

«Det vil først og fremst ha betydning for store innvandrerfamilier som har et stort antall barn, hvor fødselsproduksjonen er høy. Det gjelder særlig somaliere, som ligger på topp, og har et langt høyere barnefødselstall enn det etniske nordmenn har,» sa Amundsen i intervjuet.

– Dette skal overhode ikke komme inn i noen politisk plattform Venstre kommer til å støtte. Aldri, sa Venstes Abid Raja rasende til TV 2.

Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) avviser at hun vil vurdere forslaget.

Amundsen: - Vil ikke skape uro

Nettavisen oppsøkte Amundsen på hans nye kontor på Stortinget tirsdag. Etter uttalelsene 11. januar har han vært helt taus.

Han ønsker ikke å la seg avbilde, men sier han vil kommentere saken på et senere tidspunkt.

- Jeg vil ikke kommentere denne saken før en ny regjeringsplattform eventuelt er klar, sier Amundsen til Nettavisen.

Han sier han ikke vil skape uro for de pågående forhandlingene.

Tirsdag ettermiddag pågår forhandlingene fortsatt, og det er ikke klart når de kommer i mål.

Støre: - Svært skuffende at ikke Erna går i rette med sin tidligere justisminister

Jonas Gahr Støre mener uttalelsene er så alvorlige at statsminister Erna Solberg bør ta affære:

«Det er svært skuffende at ikke Erna Solberg tar ansvar og går i rette med sin tidligere justisminister. Det er urovekkende at slike uttalelser får passere uten å bli korrigert av landets statsminister. På denne måten gir Solberg en stilltiende aksept av at grensene for den offentlige debatten flyttes enda et steg. Erna Solberg må ta sin del av ansvaret for at det skjer.»

Frps innvandringstalsmann Jon Helgheim sier det er uaktuelt å skille på etnisitet og avviser Amundsens forslag.

Les også: Frp-talsmann sier barnetrygdforslag ikke er Frp-politikk

FpU tok avstand

«Vi tar sterkt avstand fra forskjellsbehandling av mennesker basert på kjønn, religion eller etnisk opprinnelse,» heter det i Frps prinsipprogram.

Mandag tok sentrale FpU-topper et oppgjør med Amundsen i en kronikk i VG.

«Etnisitet er ikke et tema samfunnsdebatten verdig. I et liberalt samfunn skal hvert enkelt menneske dømmes etter egne handlinger og personlighet, ikke etnisitet,» skriver formann i Oslo FpU, Herman Fåne, og formann i Agder FpU, Andreas Ingebretsen.

- Bygger på skremmende og farlige tanker

FpU-lederne er ikke nådige i sin kritikk av Frps tidligere justisminister:

«Å kutte i barnetrygden kan enhver liberalist stille seg bak. Bakgrunnen for forslaget derimot har ingenting med verken liberalismens eller Fremskrittspartiets prinsipper å gjøre. Bakgrunnen bygger på både skremmende og farlige tanker som nører opp under fremmedfrykten.»

Tar Amundsen i forsvar

En av de få som tar Amundsen i forsvar er stortingsrepresentant Himanshu Gulati.

– Det må ikke være tabu å diskutere demografiendringer, sier han til NRK.

Gulati ser ingen prinsipielle forskjeller mellom hans forslag og de som vil skrote kontantstøtten fordi den bremser integreringen.

- Vi skal ikke legge oss opp i enkeltindividers valg, men vi må se på hvordan ordningene vi har påvirker integreringen og den demografiske sammensetningen i befolkningen, sier Gulati.

Andre reaksjoner:

«Statsminister Erna Solberg kan ikke akseptere ytterliggående utspill fra Stortinget sin ytterste høyre fløy,» skriver Bergensavisen (BA) i «BA mener: Høyreekstreme utspill».

«Derfor er det vanskelig for Erna å kalle en spade for en rasist,» skriver Minerva i en kommentar.

«Uhyggelig utspill om innvandrerbarn,» skriver Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk.

«Hvordan stortingsrepresentant Per-Willy Amundsen kan mene at han hører hjemme i et parti med slike prinsipper, er en gåte nesten like stor som at han en periode faktisk var justisminister i Norge,» skriver DN i lederen «Siv Jensen har noen prinsipper å forsvare».

Reklame

Ny bok: Husker du disse to idiotene?