Per-Willy Amundsen ut mot Rotevatn under Resett-debatt

- Jeg synes det er viktig i et demokrati at man klarer å skille mellom journalistikk og politisk kampanje, svarer Rotevatn.

26.04.19 08:14

Tirsdag kveld møtte blant andre redaksjonssjef i Resett, Lars Akerhaug, statssekretær fra Venstre, Sveinung Rotevatn, tidligere justisminister Per-Willy Amundsen (FrP) og redaktør Harald Klungtveit i Filter Nyheter i «Debatten» på NRK.

Bakgrunnen for debatten er at Resett har opplevd å bli svartelistet av flere annonsører etter en kampanje der flere Twitter-brukere har kontaktet selskaper og uttrykt misnøye med at de annonserer på nettstedet.

Tirsdag ble også alle annonser hos Resett.no blokkert av Google, med begrunnelsen at retningslinjene var brutt.

Blant de som engasjerte seg var Sveinung Rotevatn, og i «Debatten» rettes kritikk mot ham fra Per-Willy Amundsen.

– Det er særlig ille at du som statssekretær og representant for den utøvende makt i Norge opptrer sånn. I beste fall utviser du dårlig rolleforståelse. I verste fall oppfattes det som maktmisbruk, sier han, som mener Rotevatn bidrar til å stramme til ytringsfriheten, til Rotevatn.

Redaktør Harald Klungtveit i Filter Nyheter, Statssekretær fra Venstre, Sveinung Rotevatn, tidligere justisminister Per-Willy Amundsen og redaksjonssjef i Resett, Lars Akerhaug var blant de som deltok i «Debatten» torsdag. Foto: Skjermdump NRK

- Ikke journalistikk

Rotvatn sier på sin side sier at han mener det er viktig å opplyse annonsørene om hvor de annonserer, og mener Resett forkler politisk kampanje som journalistikk.

- Jeg synes det er viktig i et demokrati at man klarer å skille mellom journalistikk og politisk kampanje. Det Resett driver med er ikke journalistikk, men politisk kampanje. Og det er slik at de fleste bedrifter gjerne annonserer på ulike aviser, men veldig få annonserer på politiske kampanjer. Da tenker jeg at når du forkler deg som en avis, men egentlig driver med politikk, så har bedriftene rett til å vite hva det er de sponser.

Venstre-politiker Sveinung Rotevatn under Debatten på NRK torsdag kveld. Foto: NRK

Også Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk reagerer på statssekretær Rotevatns oppfordring.

- Det kan jeg ikke forstå at kan være noe annet enn i strid med regjeringens politikk, som har vært å legge opp til et mest mulig åpent ordskifte, sier Selbekk.

Lars Akerhaug, redaksjonssjef i Resett, er opptatt av at Resett vil være et alternativ til det han kaller etablerte medier.

- Vi ønsker å etablere oss som et alternativ til de store mediene og vi ønsker å bli en fullformat avis som dekker nyheter på samme måte som de store etablerte mediene, men med andre innsfallsvinkler og ut fra andre perspektiver. Og det opplever jeg at det er stor etterspørsel etter. Det er mange som ikke kjenner seg igjen i den virkelighetsbeskrivelsen andre etablerte medier tegner.

Redaktør i Resett Helge Lurås fikk i fjor nei til medlemsskap i Redaktørforeningen. De oppga da tre årsaker til det i en pressemelding: Gjentatte og klare brudd på Vær varsom-plakatens intensjoner, tilbud om formidling av et stort pengebeløp til et ønsket intervjuobjekt og oppfordring til boikott av andre medier.

Programleder Fredrik Solvang, sammen med frilanser Christopher Pahle, viser til flere eksempler på saker hos Resett der Pahle er kritisk til nettstedet og deres metoder, blant annet saker om navngiving og eksempler på saker der enkeltpersoner går igjen fordi de, ifølge Pahle vekker sinne hos folk og dermed generer klikk.

- Jeg er stolt over at vi i Resett tar opp temaer andre ikke skriver om, og også skriver om offentlige ytringer fra samfunnsdebattanter og maktpersoner som tar radikale standpunkt, sier Akerhaug.

Også Rotevatn og redaktør i Filter Nyheter, Harald Klungtveit, setter spørsmålstegn ved Resetts metoder og Klungtveit trekker særlig frem Resetts omtale av norsk-somaliske samfunnsdebattanten Sumaya Jirde Ali. Ali, som Akerhaug sier de har beklaget overfor, har fortalt at hun har levd med angst på grunn av hets.

Akerhaug mener det ikke er urimelig at Ali, som en aktiv samfunnsdebatant får kritikk.

- Så har vi sett at det kan ha blitt mye omtale av henne i våre spalter, og vi har dempet dekningen av henne den siste tiden, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.