RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Personvernhensyn stopper forskning på partnerdrap

Sist oppdatert:
Oslo (NTB): To og et halvt år etter at Stortinget vedtok at det skulle forskes på partnerdrap står prosjektet fortsatt på stedet hvil, ifølge Dagsavisen. Onsdag drepte en familiefar i Oslo sin kone og parets tre døtre før han tok sitt eget liv.

Kampen mot vold i nære relasjoner har vært en av justisminister Knut Storbergets (Ap) prestisjesaker. For tre år siden kom regjeringen med en handlingsplan på 50 punkter, og våren 2008 ble det vedtatt av Stortinget at det skulle forskes på partnerdrap.

Kriminolog Vibeke Ottesen fikk da i oppdrag å kartlegge risikofaktorer for at menn dreper sin partner eller ekspartner.

I vår satte imidlertid personvernombudet ved Oslo universitetssykehus foten ned for prosjektet, av hensyn til personvernet.

Justisministeren sa da at han ikke har mulighet til å omgjøre vedtak eller beslutninger tatt av personvernombud eller andre helseansatte.

Ifølge Dagsavisen forskes det på risikofaktorer for partnerdrap i samtlige vestlige land. Bare i Norge er prosjektet stoppet, til tross for at statistikken viser at nær halvparten av alle drap på kvinner i Norge begås av partner eller ekspartner.

I fjor ble fem kvinner drept av partner eller tidligere partner og tall fra Kripos viser at det i tre av de fem siste årene er drept flere kvinner enn menn her i landet. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere