*Nettavisen* Nyheter.

Pessimismen herjer børsene

De amerikanske børsene gikk ned da en erklært krig i Midtøsten, rekordhøy oljepris og kjedelige nøkkeltall førte til mange urolige investorer. Du kan alltid følge børsene her

15.07.06 09:48

Oljeprisen holder seg rekordhøy som en følge av alle konfliktene i de geografisk oljesensitive regionene som Persiabukta, Midtøsten og Nigeria. Andre forhold som at det ikke er gjort betydelige oljefunn på lang tid og at produksjonskostnadene har steget som en følge av nye og mer krevende felt er satt i produksjon presser også prisen. Oljeprisen har satt nye rekorder hele uken og en periode var handlet til rekordpris på 78,40 dollar fatet på Nymex i New York. Oljeprisen har steget fire prosent denne uken og brent-olje stengte for første gang over 77 dollar fatet, på rekordhøye 77,35 dollar.

Følg oljeprisen her

I dag kom statistikken over forbrukernes forventninger i juli. Den viste at det har vært et overraskende fall i forbrukernes forventninger med en konsumentsentimentsindeks på 83 mot junis endelige måling på 84,9. Flere analytikere forventet at indeksen skulle stige til rundt 85,5, men det viste seg at det heller gikk andre veien. Den vedvarende høye oljeprisen som igjen fører til økte drivstoffpriser ventes å være en stor del av årsaken for tillitsfallet.

NA24 - din næringslivsavis

I dag leverte General Electric, som er verdens neste største selskap målt i markedsverdi, med et andrekvartalsresultat som var som ventet, men som førte til skuffelse. Skal aksjer få en opptur i et dårlig marked må resultatene være godt over forventet.

Detaljsalget i juni hjalp heller ikke på investorenes optimisme da det også her ble et lite fall når forhåndstipsene blant analytikerne var en pen stigning.

I løpet av uken har industriindeksen Dow Jones tapt 3,2 prosent av totalverdien, mens teknologibæreren Nasdaq har gitt opp 4,3 prosent.

Men det finnes alltid noen lyspunkter, og dagens tall antyder at mulighetene for at sentralbanksjef Ben Bernanke vil komme med en renteøkning 8. august er blitt noe mindre.

Denne helgen holdes det G8-møte i St. Petersburg der president Bush og president Putin ventes å signere en avtale som gjør Russland til medlem i WTO.

Dagens nøkkeltall:

Dow 10,739.35 -106.94 -0.99%

Nasdaq 2,037.35 -16.76 -0.82%

S&P 500 1,236.19 -6.10 -0.49%

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.