*Nettavisen* Nyheter.

Pest truer bier

Oslo (NTB): Det kan bli mangel på norsk honning, og norske frukt- og bærdyrkere kan tape flere hundre millioner kroner som følge av en svært smittsom bakterie som truer honningbiene.

Mattilsynet er bekymret over spredningen av bakterien som så langt har ført til at rundt 3.000 bikuber er destruert her i landet, skriver Nationen.

Sykdommen som internasjonalt har navnet biepest, heter «åpen yngelråte». Den er ikke sett her i landet siden 1994.

Birøkterforbundet varsler mangel på norsk honning og bruker selv et ord som katastrofe. Det gjør også frukt- og bærdyrkere om utbruddet av den nye sykdommen som har sitt utspring i Aust-Agder.

- Om sykdommen sprer seg til biene i de viktigste frukt- og bærområdene her i landet, er det en katastrofe, sier lederen av grøntutvalget i Norges Bondelag, Marta Bjørgum Meland, til avisen.

Frukt- og bærproduksjon kan ikke klare seg uten pollineringa, og biene gjør også en viktig jobb for produksjoner som høstraps og fôrbønner.

- Det er ingen tvil om at situasjonen er veldig alvorlig, sier seniorrådgiver Vibeke Bolme i Mattilsynet. De har så langt valgt avlivning som strategi for å begrense skadene av sykdomsutbruddet.

Så langt har 32 birøktere i Aust-Agder, sju i Vest-Agder, fire i Hedmark og en i Telemark måttet drepe alt de hadde av bier. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.