RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

PETA-tweet om ordtak skaper furore i sosiale medier


IKKE TA TYREN VED HORNENE: Nå skal man heller ta "blomsten ved tornene" ifølge dyrvernsorganisasjonen PETA.
IKKE TA TYREN VED HORNENE: Nå skal man heller ta "blomsten ved tornene" ifølge dyrvernsorganisasjonen PETA. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)
Dyrevernsorganisasjonen PETA mener at nedsettende ordtak om dyr kan sammenlignes med rasisme og homofobi i nytt innlegg på Twitter.

Tirsdag tvitret dyrevernsorganisasjonen PETA et innlegg om hvordan vi bruker nedsettende språk mot dyr, og innlegget går nå sin gang på Twitter.

- Akkurat som det over årene har blitt uakseptabelt å bruke rasistiske, homofobe eller diskriminerende betegnelser om mennesker med funksjonshemninger, så vil fraser som trivialiserer ondskap mot dyr forsvinne etterhvert som flere mennesker begynner å sette pris på dyr for hvem de er, skriver PETA i tweeten. 

I tillegg til tweeten har de lagt ved en guide til noen ordtak som er mye brukt. Ordtaket "å ta tyren ved hornene", har de gjort om til "å ta blomsten ved tornene". Man skal heller ikke lenger "piske en død hest", men derimot "mate en mett hest".

Skaper flere reaksjoner 

Innlegget har skapt flere reaksjoner på Twitter, der en bruker blant annet skriver at PETA nå gjorde så han dro på butikken for å kjøpe bacon. Andre mener at dette er det dummeste de har lest, mens noen reagerer over sammenligningen av språk mot dyr og rasisme.

Det er tydelig at innlegget engasjerer flere brukere på Twitter, og innlegget har i skrivende stund 27 tusen kommentarer, sju tusen retweets og 19 tusen "likes". 


Sammenheng mellom negativt språk og mishandling 

Siri Martinsen er veterinær og leder i NOAH - for dyrs rettigheter, og hun mener PETA har laget en artig forslag.

- Det var jo artige forslag det, men det som er viktig her er jo ikke de kreative forslagene, men å sette fokuset på hvordan man omtaler dyr, sier hun til Nettavisen.

Martinsen opplyser at NOAH ser at hetsende omtale av dyr, som for eksempel å kalle dem for skadedyr, bidrar til å senke dyrenes status.

- Når dyrene får lav status, ser vi økt ulovlig mishandling av dem. Verbal nedsnakking i media av for eksempel måker ser man årlig, og det er ett av de ville dyrene som man også ser mest ulovlig mishandling mot, sier hun.

Les også: Feil med bærekraftig landbruk?

Martinsen mener PETAs tweet er gode kreative forslag, men at alvoret i saken er at man ser en sammenheng mellom hetsende, negativ språkbruk rettet mot dyr og mishandling.

På spørsmål hva hun mener om sammenligningen opp mot rasisme og homofobi svarer dyrevernorganiasjonslederen at det er viktig å se hvordan man bruker språket for å nedvurdere dyr, og hvordan vi har brukt språket for å nedvurdere hverandre.

- Man kan se paralleller mellom hvordan språket brukes for å forsvare mishandling av dyr og hvordan mennesker har brukt og dessverre fortsatt bruker nedsettende språk for å rettferdiggjøre dårlig behandling av hverandre. Forskning viser at språk betyr noe, og jeg tolkes innlegget deres som en påminnelse om dette, sier hun. 

Les også: KrFs skjebnelandsmøte setter avtrykk i språket

Hun legger til at selve ordtakene er ikke det viktigste i denne saken, men hvordan man omtaler dyr generelt.

- Det som er viktigst er at det er en sammenheng mellom språket man bruker og hvordan man ser på dyr og hverandre, avslutter Martinsen.

- De fleste tenker jo ikke på dyra når de sier sånne ordtak

Språkkonsulent, faglig forfatter og redaktør i =Oslo, Lars Aarønæs opplyser til Nettavisen at mange av ordtakene vi bruker har med dyr og gjøre fordi vi har vært et bondesamfunn. Han mener at innlegget til PETA bare er tull.

- Dette er jo bare tull. Disse ordtakene er faste fordi de har forlatt dyra. Vi bruker de for å fortelle om en spesiell handling på en snedig måte, sier han.

Les også: Dyrevern-protest mot Guns N` Roses

Han fortsetter med å stille et retorisk spørsmål

- Skal vi ta livet av språket fordi vi ikke vil være slemme med dyr? De fleste tenker jo ikke på dyret når de sier sånne ordtak, vi har jo faste ordtrykk i alle spåråk, sier Aarønæs.

Da Nettavisen forklarer PETAs nye måte å si ordtaket "man skal ikke ta tyren ved hornene" begynner han å le.

- Nei den tar jeg ikke altså, sorry, sier Aarønæs. 

Aarønæs tror heller ikke at vi kommer til å slutte å bruke slike ordtak, og legger til at det ikke er helt uvanlig at vi bruker dyr i metaforer.

- Noen av disse metaforene er 4000 år gamle, mange er fra bibelen, og andre fra greske sagn. Disse ordtakene kommer nok ikke til å bli borte på grunn av dyrevern iallefall. De blir jo borte fordi folk ikke lærer seg de lenger, mens noen ordtak henger så godt i språket at de aldri blir borte, som "katta i sekken", sier han.

Les også: Skrekkvideo avdekker brutal dyremishandling

Ifølge Aarønæs er det utrolig mange norske ordtak som omhandler dyr, og han lister blant annet opp "å selge skinnet før bjørnen er skutt", "fare over med harelabb" og "å gå på limpinnen".

- Det er en fjær i hatten for en organisasjon å få oppmerksomhet for noe slikt, selv om de etter min mening farer opp som en løve og følgelig vil falle ned som en skinnfell. De har vel hatt en rev bak øret. For meg ble dette verken fugl eller fisk, sier han med en humoristisk tone. 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere