Gå til sidens hovedinnhold

- Peter Madsen kan ha fått hjelp i rømningsforsøket

Det mener politiet etter det dramatiske fluktforsøket tirsdag.

Madsen ble varetektsfengslet onsdag etter fluktforsøket fra Herstedsvester, hvor han soner en livstidsdom for drapet på journalisten Kim Wall. Han sier seg skyldig i forsøket på å flykte fra fengselet og for trusler mot fengselsansatte.

Les saken fra tirsdag: Drapsdømte Peter Madsen i fluktdrama

Retten i Glostrup besluttet at rettsmøtet skal holdes for lukkede dører fordi det er mistanke om at flukten er planlagt i samarbeid med en eller flere gjerningsmenn. Han ble varetektsfengslet i to uker, av hensyn til politiets videre etterforskning.

Hans advokat opplyser at han vil si seg skyldig i alle de seks forholdene i siktelsen. Madsen er blant annet siktet for ulovlig tvang mot en kvinnelig psykolog i forbindelse med flukten.

I siktelsen heter det at Madsen tok seg ut av fengselet klokken 10.20 tirsdag. Han rømte etter «forutgående planlegging og avtale med bistand fra en eller flere per nå ukjente medsammensvorne».

Hans forsvarer Anders Larsen sier at Madsen sier seg skyldig i alle de seks forholdene i siktelsen, men nekter for at han fikk hjelp til rømningen.

Fem minutters frihet

Tirsdag tok Madsen en kvinnelig psykolog som gissel og truet seg ut av fengselet. Utenfor hoppet han inn i en hvit varebil.

– Kjør, kjør, kjør. Hvis du ikke kjører bilen, skyter jeg deg, skal han ha sagt til sjåføren. Han er han siktet for å ha truet den mannlige sjåføren i varebilen.

Madsen var kun på frifot i fem minutter, opplyste politiet tirsdag. Politiet var raskt på stedet. Han ble dratt ut av bilen og lagt i håndjern.

Etter dette ble Madsen sittende to timer i grøftekanten med noe politiet fryktet var sprengstoff rundt livet.

Ikke sprengstoff eller våpen

Det ble ikke funnet spor av sprengstoff i beltet, og han skal ha kastet fra seg en våpenkopi rett før politiet gikk til pågripelse.

Under pressekonferansen tirsdag ettermiddag, sa politiet at sjåføren av den hvite varebilen var i avhør. Han er av utenlandsk opprinnelse og snakker ikke dansk. Politiet hadde da ikke fått klarhet i om han hadde en rolle i fluktforsøket, eller om han var en tilfeldig forbipasserende som ble brukt av Madsen.

Dette var ikke første gang Madsen hadde hatt fluktplaner. Tidligere har han sittet i isolat fordi han har planlagt flukt.

Reklame

Nå er det tilbud på de populære julepysjene