RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Petersen tok Høyre fra krise til makt

Sist oppdatert:
Jan Petersens beslutning om å trekke seg som Høyre-leder kom ikke uventet. Men han kan trøste seg med at det ikke ville blitt noen sterke reaksjoner om han hadde inntatt det motsatte standpunktet. Han går av som en respektert leder.

For ti år siden overtok Jan Petersen et parti i krise - og det var knapt noen som hadde noen stor tro på at den ganske ukjente Petersen kunne løfte partiet opp til gamle høyder. Og det gikk da også svært så dårlig til å begynne med.

Ved stortingsvalget i 1997 gikk det elendig for Høyre, men Petersen fortsatte å jobbe intenst og målbevisst for å øke oppslutningen om partiet.

Foran stortingsvalget i 2001gjennomførte han en valgkamp det virkelig står respekt av. Han besøkte store deler av landet, og det er neppe noen tvil om at Petersen personlig har en stor del av æren for at Høyre gjorde et relativt godt valg i 2001. Med en oppslutning om Høyre på over 21 prosent, og med et elendig valg for Arbeiderpartiet, var det duket for regjeringsskifte etter valget i 2001.

For Høyre og Petersen var det nok en skuffelse at man måtte frafalle ønsket om å få statsministeren da den nye regjeringen skulle dannes etter valget. På den annen side har det nok bidratt til større ro i det politiske landskapet at det ble sentrumspolitikeren Kjell Magne Bondevik som ble regjeringssjef.

Innerst inne var nok Jan Petersen ganske fornøyd med å bli utenriksminister i Bondeviks regjering, samtidig med at han kunne observere at partiet fikk dominerende innflytelse i den nye regjeringen.

Jan Petersen kan derfor se tilbake på sine ti år som Høyre-leder med stor grad av glede og tilfredshet. Han har skaffet seg en minnebok som det vil være ganske hyggelig å bla i når han nå får noe bedre tid og kan konsentrere seg helt og fullt om jobben som utenriksminister.

Etter at nestleder Per-Kristian Foss har gitt beskjed om at han ikke er kandidat til ledervervet i Høyre, er det neppe mange som kan ta opp kampen med den andre nestlederen, Erna Solberg, om denne posisjonen.

Men i tiden som kommer vil både valgkomiteen og andre sette i gang en ganske nådeløs gransking av lederkandidaten. Det viktigste argumentet mot å gjøre henne til ny leder, vil trolig være hennes manglende erfaring når det gjelder generell politikk. Hun var jo ganske ukjent før hun ble kommunalminister i Bondeviks regjering, og som statsråd har hun gjort en veldig solid jobb, men det er tross alt innenfor en ganske smal sektor av hele det politiske bildet. Når en totalvurdering skal foretas, er det imidlertid god grunn til å tro at Erna Solberg vil bli foretrukket fremfor alle andre mulige kandidater.

En tredje kandidat som helt nylig er trukket frem er Børge Brende. At det allerede gjennom lengre tid har vært to selvfølgelige kandidater, behøver slett ikke å være noen ulempe for en tredje kandidat.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere