*Nettavisen* Nyheter.

Petoro bekymret etter dårlige resultater

Stavanger (NTB): Norge tjente 22 milliarder kroner mindre på olje og gass i fjor sammenlignet med i 2012. Prisnedgang, nedgang i gassalg og høye investeringskostnader får skylden.

Til sammen innbrakte statens egen olje og gass 124,8 milliarder kroner i 2013 mot 146,9 milliarder året før. Oljeproduksjonen gikk ned 9 prosent, mens gjennomsnittspris for olje var 647 kroner per fat, mot 657 kroner året før. Salg av gass gikk ned 13 prosent og gassprisene var nær to prosent lavere enn i rekordåret 2012. Samlet førte dette til nedgang i inntektene, men også en tredje faktor spiller stor rolle:

- Den kraftige investeringsøkningen er en vesentlig del av forklaringen på den reduserte kontantstrømmen, sier Grethe K. Moen, administrerende direktør i Petoro AS, som forvalter SDØE-porteføljen på vegne av staten.

Investeringene gikk opp 34 prosent til 34,4 milliarder.

Hensikten med investeringene er å finne nye ressurser som kan flate ut den forventede produksjonsnedgangen, særlig for olje.

Nå sier Petoro at oljeproduksjonsfallet viser tegn til å flate ut. Moen er imidlertid bekymret for at kombinasjonen store investeringer, høye kostnader og konstante priser kan føre til utsettelse av prosjekter i modne felt samt nye utbygginger på norsk sokkel. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.