*Nettavisen* Nyheter.

Petro Porosjenko vil ta Krim tilbake

Ukrainas nye president Petro Porosjenko vil ha mer samarbeid med EU. I tillegg krever han at Russland oppgir annekteringen av Krim-halvøya Foto: Pool (Reuters)

Ukrainas nye president Petro Porosjenko lover mer selvstyre i Øst-Ukraina og større nærhet til EU. Og – han vil ta Krim-halvøya tilbake.

– Krim var, er og vil igjen bli ukrainsk jord, sa Porosjenko i en følelsesladd tale som vakte stående ovasjoner i det fullsatte parlamentet i Kiev.

Halvøya ble annektert av Russland i mars.

Porosjenko ble lørdag tatt i ed som Ukrainas nye president. En lang rekke utenlandske gjester til stede under seremonien, blant dem EU-president Herman Van Rompuy og USAs visepresident Joe Biden. Russland var også til stede med sin Ukraina-ambassadør.

Splittet land

Milliardæren og «sjokoladekongen» Porosjenko blir Ukrainas femte president siden landet ble uavhengig i 1991. Han har tidigere vært både utenriksminister og minister for økonomisk utvikling.

Den nye presidenten første oppgave blir å skape fred i et splittet Ukraina. Fredag, dagen før edsavsigelsen, ble imidlertid et håp om våpenhvile og nedtrapping i Øst-Ukraina tent etter at Porosjenko møtte Russlands president Vladimir Putin under 70-årsmarkeringen for D-dagen i Normandie.

Der tok begge til orde for å få en rask slutt på volden i Øst-Ukraina.

Klikk på bildet for å forstørre.

Petro Porosjenko ble lørdag tatt i ed som Ukrainas nye president. PoolReuters  Vil holde landet samlet

I sin tale etter edsavsigelsen lovte Porosjenko å beskytte Ukrainas suverenitet og uavhengighet og verne om borgernes rettigheter og frihet. I tillegg lovte han dyrt og hellig å holde landet samlet og få på plass en fredelig dialog med opprørerne i Øst-Ukraina.

– Jeg vil ikke ha krig, og jeg ønsker ikke hevn, sa han og oppfordret opprørerne til å legge ned våpnene.

– Vær så snill, legg ned våpnene, og jeg vil garantere immunitet til alle som ikke har blod på hendene, sa han.

I tillegg lovte han befolkningen i det opprørerkontrollerte området Donbass øst i Ukraina større rettigheter i bruken av russisk språk og desentralisering av makten i alle landets regioner.

Men Ukraina vil ikke bli en føderal stat, slik Russland har tatt til orde for, understreket han.

Vender seg mot EU

Den vestligorienterte Porosjenko ønsker også et nærmere forhold til EU og varslet i sin tale at han i nærmeste framtid vil undertegne en samarbeidsavtale, som et første skritt mot fullt medlemskap.

Hvordan talen blir mottatt i Russland, er foreløpig uklart. Russlands president Vladimir Putin var ikke invitert til seremonien, men måtte sende sin Kiev-ambassadør.

USAs president Barack Obama krever at Putin anerkjenner Porosjenko som Ukrainas legitime president. Putin bør arbeide direkte med Porosjenko og regjeringen i Ukraina for å forsøke å løse problemene mellom de to landene, sier Obama i et intervju med NBC.

Russland må dessuten «stanse finansiering og bevæpning av separatister som har gått amok i den østlige delen av landet», sier Obama og henviser til opprøret øst i Ukraina der rundt 200 mennesker har blitt drept siden april

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag