Man vet fortsatt svært lite om omikron-mutasjonen som ble oppdaget i Sør-Afrika 23. november i år. Prøven som inneholdt den nye mutasjonen ble tatt 9. november.
Les mer: Flere europeiske land har påvist omikron-smitte
Den nye mutasjonen er fortsatt for fersk til at forskerne vet om de vaksinene vi har i dag er effektive eller ikke. En talsperson fra vaksineprodusenten Pfizer sier til Reuters at de regner med å ha svaret på dette i løpet av to uker.
En rekke mutasjoner
Ifølge Business Insider vil Pfizer være klare til å produsere og distribuere en oppdatert versjon av dagens vaksine i løpet av 100 dager hvis omikron-mutasjonen viser seg å være resistent mot vaksinene man bruker i dag.
Les mer: Dette vet vi om hvor godt beskyttet vi er mot den nye virusmutanten
Omikron-varianten av koronaviruset har en rekke mutasjoner som muligens kan gjøre at den ikke nødvendigvis lar seg stoppe av antistoffene fra en vaksine. Man frykter også at omikron-mutasjonen sprer seg lett, også blant vaksinerte.
– Pfizer og BioNTech har tatt forholdsregler for flere måneder siden for å kunne tilpasse mRNA-vaksinen i løpet av seks uker og transportere ut nye vaksiner i løpet av 100 dager i tilfelle det dukker opp en ny variant, har selskapet skrevet i en pressemelding.
Moderna er på ballen
Også Moderna varsler at de ser nærmere på den nye mutasjonen.
Les også: Belgia bekrefter første tilfelle av ny koronavariant i Europa
– Vi tester tre allerede eksisterende «vaksinebooster»-kandidater mot omikron-mutasjonen, sier selskapet i en pressemelding.
De varsler også at de tester en helt ny vaksinevariant mot omikron.
Usikker effekt
Vaksineforsker Gunnveig Grødeland har tidligere sagt til Nettavisen at det er usikkert hva slags effekt vaksiner har på den nye varianten.
– Den befolkningen der viruset beveger seg i har i stor grad vært uvaksinert, så det er usikkert hvordan det vil slå ut hos vaksinerte, har Grødeland tidligere forklart til Nettavisen.
Men hun sier det er trolig at akkurat det samme som skjedde da delta-varianten kom, vil skje med en ny variant.
– Altså at man ser en liten reduksjon i effekt. Men en fordel med koronavaksinene er at de fører til en t-cellerespons i kroppen. Den vil gi god beskyttelse mot alvorlig sykdom – nesten uansett hvilken variant som kommer, sier hun.
Pasienter er trøtte
Personer som er smittet med den nye koronavarianten omikron, er ikke blitt alvorlig syke, opplyser lederen for Sør-Afrikas legeforening. Det var i Sør-Afrika omikron først ble oppdaget.
– Pasientene klager for det meste over vondt i kroppen og trøtthet, ekstrem trøtthet, og vi ser det i den unge generasjonen, ikke blant eldre personer, sier Angelique Coetzee, leder i landets legeforening Sama, til BBC.