Moderna-sjefen Stéphane Bancel kom nylig med nedslående nyheter om omikron-varianten. Bancel antar at Moderna-vaksinen vil være mindre effektiv mot omikron fordi mutasjonene på piggproteinet er for store. Omikron-varianten har hele 50 mutasjoner, hvorav 32 mutasjoner er i selve piggproteinet. Dette påvirker virusets egenskaper til å spre seg til mennesker.

- Jeg tror det kommer til å bli et betydelig fall. Jeg vet bare ikke hvor mye fordi vi må vente på mer data. Men alle forskerne jeg har snakket med sier at «dette blir ikke bra», sier Bancel i et intervju med Financial Times.

Les også: Norsk vaksineforsker er helt uenig med Biden: - Dette er rimelig meningsløst

Samtidig kommer Pfizer-toppsjefen Albert Bourla med én god og én mindre god omikron-nyhet. Den gode nyheten er at Bourla har stor tiltro til at Pfizers nye koronapille Paxlovid er effektiv i behandling mot den nye varianten.

Den mindre gode nyheten er at han ikke er like sikker på om to doser med den eksisterende Pfizer-vaksinen beskytter like bra mot omikron som mot de andre variantene.

- Den gode nyheten angående vår behandling (Paxlovid red.anm.), så var den utviklet nettopp med tanke på at de fleste mutasjonene er på piggproteinet. Så det gir meg en veldig høy grad av tillit til at behandlingen ikke er påvirket av denne nye virusvarianten, sier Bourla i et intervju med CNBC mandag.

Les også: Viruseksperten svarer: Så farlig er omikron

- Kan være at vaksinen beskytter mindre

Men Bourla sier at det gjenstår å se hvilken virkning omikron har på Pfizer-vaksinen.

- Jeg tror ikke på et resultat som viser at vaksinen ikke virker. Men jeg tror at resultatet, noe vi foreløpig ikke vet, kan være at vaksinen beskytter mindre, sier han.

Bourla sier at Pfizer kan utvikle en oppdatert vaksine mot omikron-varianten innen 100 dager. Moderna sier de kan gjøre det i løpet av noen måneder. En oppdatert vaksine må i så fall godkjennes av Det europeiske legemiddelbyrået (EMA) før det eventuelt kan tas i bruk i Norge.

- Det foregår diskusjoner i EMA om muligheten for å endre vaksiner, men det er umulig å tidfeste en eventuell godkjenningsprosess av en oppdatert vaksine, sier medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, Steinar Madsen, til Nettavisen.

- Man må vurdere en rekke ting, som for eksempel det eventuelle behovet for en oppdatert vaksine og om en endret vaksine treffer godt. Det pågår intens og kontinuerlig forskingsaktivitet hos vaksineprodusentene, nettopp med tanke på nye varianter. Det vaksineprodusentene kan gjøre, er å lage en vaksine som virker mot flere varianter samtidig, sier Madsen.

EMA vurderer anbefaling om Paxlovid

Madsen sier det er altfor tidlig å spekulere på om eksisterende Pfizer- og Moderna-vaksiner beskytter tilstrekkelig mot omikron-varianten, eller hvorvidt legemiddelet Paxlovid er en effektiv behandling for covid-syke pasienter som er smittet med den nye varianten.

- Det er altfor tidlig å si noe om. Vi er helt avhengig av overvåking. Vi overvåker alle mulige vaksiner og legemidler mot covid-19. Vi se på om vaksinerte personer blir smittet på nytt, og vi overvåker alle mulige bivirkninger knyttet opp til vaksinene. EMA vurderer en såkalt 5(3)-anbefaling for Paxlovid. Det er et råd om at det er opp til hvert enkelt land i Europa å avgjøre om de vil ta i bruk dette legemiddelet, sier Madsen.

Les også: Moderna-sjef kaller omikron-varianten en «Frankenstein-miks»

Les også: Jonas Gahr Støre: - Dette er koronatiltakene som gjelder nå

En klinisk undersøkelse på pasienter over 18 år, viser at Paxlovid kan redusere sykehusinnleggelser og dødsfall med 89 prosent hvis den tas i kombinasjon med HIV-medikamentet ritonavir innen tre dager etter første tegn til symptomer, ifølge CNBC. Folkehelseinstituttet har kommet med anbefalinger om å ta i bruk Paxlovid i Norge, skriver VG. Paxlovid-kuren består av fire tabletter daglig i fem dager.

Lagevrio fra produsenten Merck er et annet legemiddel mot covid-19 som FHI anbefaler innkjøp av, ifølge samme avis.