Terroristen nektet som ventet straffskyld i Asker og Bærum tingrett.

Da han kom inn i rettssalen gjorde han ikke nazihilsen, slik han har gjort i flere tidligere rettsmøter.

Se video øverst i artikkelen!

Under sin forklaring beklaget høyreekstremisten til sine meningsfeller.

- Jeg vil beklage for at jeg ikke fikk utrettet mer skade enn jeg gjorde. Det skammer jeg meg over. Jeg handlet impulsivt og var stresset. Jeg ser at jeg burde brukt mye lenger tid til å planlegge angrepet, sa draps- og terrortiltalte Philip Manshaus.

- Men jeg er stolt over å ha fått muligheten til å kjempe for mitt folk i en tid der de trenger desperat hjelp, og det vil jeg fortsette å gjøre. I fremtiden vil det komme flere slike angrep. Hvis jeg kan gi europeere et råd i dag er det at de må forberede seg på en voldelige tilværelse.

Her kan du lese alt om terrorsaken i Bærum.

Bestrider systematisk utryddelse av jøder

På spørsmål fra statsadvokat Johan Øverberg om Manshaus var en ung mann villedet på internett svarte terroristen bastant:

- De tar feil.

- Jeg er ikke under den oppfatning av at jeg er blitt villedet. Det er ikke slik at bare fordi jeg har gjort en drastisk handling så har jeg gjort noe feil.

Manshaus fikk også spørsmål om han ville utført et nytt terrorangrep dersom han fikk muligheten.

- Ja, det ville jeg. Jeg anser fortsatt saken som prekær, svarte 23-åringen.

Klokken 10.20 starter han sin forklaring. Første delen gikk til å legge ut om at han delvis benektet holocaust.

- Jøder bruker holocaust som et skjold, og gjør det praktisk talt umulig å kritisere dem.

Underveis i retten ble Manshaus også avbrutt av rettens administrator, dommer Annika Lindström.

- Vi som stiller oss kritiske til at holocaust i det hele tatt har skjedd, bestrider ikke at det fantes konsentrasjonsleirer. Vi bestrider heller ikke at jøder døde, men det var av sult og sykdommer.

- Det vi bestrider er at seks millioner jøder systematisk døde i såkalte dødsdusjer.

Les også: Manhaus skal ha planlagt terroraksjon i Oslo sentrum

Ekspert: - Motiverer til terror

- Dette er tankegods vi kjenner fra disse høyreekstreme og terroristiske nettforumene, men det som er mest slående er at han innleder med en antisemittisk konspirasjonsteori og holocaustbenektelse. Det er den overordnende forklaringsrammen i hans verdensbilde. Det blir veldig tydelig her, sier seniorforsker ved Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter, Terje Emberland, til Nettavisen.

Han var også ekspertvitne under rettsaken mot Anders Behring Breivik, og legger ikke skjul på at disse konspirasjonsteoriene i verste fall kan være svært farlig.

- Dette er i høyeste grad farlig. Det motiverer terror. Denne konspirasjonsteorien hvor man mener det er en forrædersk indre fiende som jobber for å undergrave samfunnet resulterer i antisemittisk vold i Europa i dag, det motiverer til angrep på synagoger, så det er ingen grunn til å avfeie dette som tåpelig.

Det var torsdag morgen rettssaken mot draps- og terrortiltalte Philip Manshaus startet. 10. august i fjor drepte han sin stesøster Johanne Zhangjia Ihle-Hansen, som er adoptert fra Kina. Manshaus har i avhørt forklart at han drepte henne fordi hun ikke er av nordisk rase.

Deretter utførte han et mislykket terrorangrep mot Al-Noor-moskeen i Bærum. Manshaus har i avhørt forklart at han ville drepe så mange muslimer som mulig.

Les også: Dette er søknad til Philip Manshaus om opptak til nynazistisk organisasjon

- Må handle

I retten trakk Manshaus også frem at kritikk mot jøder og innvandring ikke blir møtt.

- Det blir bare klassifisert som hatefulle og ekstreme, og blir bekjempet med offentlig uthenging, hetsord og sensur. Sensur har vært en foretrukket strategi siden sosiale medier tok av på internett. Facebook, Youtube og Twitter jobber sammen med myndigheter for å bekjempe såkalte hatefulle ytringer.

- De blokkerer innlegg og fjerner videoer. Det kan ikke ses på som noe annet enn brudd på ytringsfriheten.

Les også: Psykiatrirapport: Manshaus angret på at han ikke drepte flere under terrorangrepet

Manshaus brukte lang tid på å fortelle om sin høyreekstreme ideologi, snakke ned om jøder, innvandring og at det blir stadig verre forhold for hvite europeere på grunn av masseinnvandring.

Han trakk også frem at innvandreres fødselsrate er mye høyere enn for hvitere europeere, og uttrykket en bekymring for dette.

Han forklarte seg også om en kulturell revolusjon og en kommende rasekrig, og statskupp.

- Vi må handle. Det finnes ingen unnskyldning for ikke å handle. Hvis vi ikke gjør noen ting vil hver grunn til å leve forsvinne. Jødisk liberalisme, kulturmarxisme og islam vil tilintetgjøre oss for alltid.

Etter dette ble Manshaus igjen avbrutt av rettens administrator som mente han måtte forholde seg til saken og ikke sine meningsfeller.

- Jeg minner om at du avgir forklaring for retten og dommerne, sa Lindström.

I retten forklarte Manshaus seg i detalj om hvordan han tok seg fra hjemmet i Bærum til moskeen, hvordan han utførte angrepet og at han ble overmannet av to av moskeen medlemmer.

Ingen kom til alvorlig skade i moskéangrepet. Manshaus endte i et realt basketak med to eldre menn og fikk en skikkelig omgang juling. Bilder fra første fengslingsmøtet mandag 12. august i fjor, i Oslo tingrett, viste en tydelig forslått terrorist.

Skjøt stesøster tre ganger i hodet

I sitt innledende foredrag gjorde statsadvokat Johan Øverberg rede for saken.

- Planen hans var å slå til 11. august. Han mente det ville være flere mennesker i moskeen under muslimenes helligdag, Eid.

Lørdag 10. august var både stemoren og faren hans borte. Manshaus var da alene i huset med sin stesøster Johanne. Han besluttet derfor at han skulle slå til denne dagen.

- Han bestemte seg derfor for at han skulle iverksette sin plan denne dagen da han hadde muligheten, sa statsadvokaten.

- Han tok salongriflen, gikk inn på rommet til Johanne og skyter henne deretter tre ganger i hodet og én gang i brystet mens hun ligger i sengen. Han går deretter på rommet sitt og forbereder seg med våpen og påkledning.

Deretter tok Manshaus seg til moskeen hvor det mislykkede terrorangrepet skjedde.

Tidligere torsdag fortalte Nettavisen nyheten om hittil ukjente meldinger som Johanne sendte til sin daværende kjæreste, på engelsk, viser at hun var svært bekymret for terroristens holdninger, og sin egen trygghet.

Meldingene er sendt med appen Discord.

Les også: PST-rapport: Derfor fulgte de ikke opp tips om terroristen Philip Manshaus

- Føler meg ikke trygg

- Det blir ikke omstridt at Manshaus har begått de handlingene han er tiltalt for. Det har ikke vært noe stridstema. Bevisførsel i saken har hele veien, i avhør og i rettsmøter, at han har vært i en nødrettssituasjon, sa forsvarer Unni Fries i sine anmerkninger til statsadvokatens foredrag.

I meldingene uttrykker Johanne frustrasjon over at Manshaus snakker nedlatende om jøder og muslimer. I tillegg uttrykket hun bekymring over at terroristen ønsker å drive med aktivisme for sine holdninger.

I en melding skriver Johanne:

«Philip snakker om rase og renavl. Åpenbart er det hvite som anses å være mennesker.»

Denne meldingen sendte hun 28. juni. 1. juli sender hun en annen melding:

«Philip er så rasistisk og hatefull. Jeg føler meg ikke trygg.»

Les også: Nye bilder: Her er terroristen Philip Manhaus pågrepet og undersøkt av politiet

Manshaus er erklært straffrettslig tilregnelig.