OSLO (Nettavisen, NTB): Den draps- og terrorsiktede Philip Manshaus blir vurdert som strafferettslig tilregnelig av de psykiatrisk sakkyndige, får Nettavisen opplyst av kilder.

Politiet bekrefter også opplysningene.

- De psykiatrisk sakkyndige som har vurdert siktede Phillip Manshaus, har konkludert med at han er strafferettslig tilregnelig, opplyser Oslo politidistrikt i en pressemelding tirsdag.

- Politiet tar med seg konklusjonen fra de sakkyndige i det videre arbeidet med saken, sier politiadvokat Hilde Strand.

Den rettsmedisinske kommisjonen skal nå gjennomgå erklæringen og vurdere denne.

- Ferdig etterforsket før jul

- Politiet satser på å ferdigstille etterforskningen av saken og sende over en innstilling til statsadvokaten før jul, sier Stand ifølge politiets pressemelding.

Det var lørdag 10. august at Manshaus dro til moskeen Al-Noor Islamic Centre i Bærum og begynte å skyte, men ingen personer ble alvorlig skadd. Han ble overmannet av medlemmer av moskeen, som holdt ham nede mens de ventet på politiet. Kort tid før moskéangrepet drepte Manshaus sin 17-årige stesøster Johanne Zhangjia Ihle-Hansen. Hun ble funnet død i sin bolig på Eiksmarka i Bærum.

Konklusjonen i de sakkyndiges erklæring innebærer at Manshaus kan dømmes til fengselsstraff eller forvaring. Dersom psykiaterne hadde kommet til at han var utilregnelig, ville det etter alt å dømme ha blitt lagt ned påstand om overføring til tvungent psykisk helsevern.

22-åringen samtykket i å underlegge seg en fullstendig psykiatrisk undersøkelse utført av overlege og spesialist i psykiatri Rita Lyngved, psykologspesialist Anne Lill Ørbeck og spesialist i psykiatri Helge Haugerud.

Les også: Al-Noor-moskeen i Bærum mottok trusler

Elleve samtaler med Manshaus

De sakkyndige har gjennomført elleve samtaler med Manshaus. Erklæringen er på totalt 70 sider.

De sakkyndige har blant annet tatt for seg 22-åringens mentale tilstand på gjerningstidspunktet, noe som gir grunnlag for å slå fast om han er strafferettslig tilregnelig eller ikke.

Les også: Rettsavgjørelse: Philip Manshaus tapte kampen om millionformuen