*Nettavisen* Nyheter.

Philip Manshaus har forberedt notat med punkter om hvorfor han begikk drap og terror

Forklarte seg for første gang i åpen rett:

Gjorde nazihilsen og holdt innlegg på fem minutter om hvorfor han begikk de straffbare handlingene.

04.11.19 13:17

OSLO TINGRETT (Nettavisen): Mandag ble han varetektsfengslet i fire nye uker.

"Retten finner at siktede med skjellig grunn fortsatt kan mistenkes for en straffbar handling som kan medføre høyere straff enn fengsel i seks måneder, nemlig for drap og terrorhandling som beskrevet i siktelsen. (...). Siktede erkjenner å ha utført de handlinger siktelsen omhandler", skriver retten i fengslingskjennelsen.

Retten trekker også frem at det er fare for gjentakelsesfare:

"Tingretten er enig med aktor i at siktedes forklaring i dagens fengslingsmøte sementerer gjentakelsesfarens kvalifiserte størrelse (...)."

Rettssaken mot draps- og terrorsiktede Philip Manshaus vil ventelig komme opp i løpet av første kvartal 2020, ifølge kjennelsen.

Da draps- og terrorsiktede Philip Manshaus forklarte seg i retten mandag hadde han med et forhåndsforberedt notat, noe Nettavisen gjorde kjent før rettsmøtet.

Her hadde han listet opp noen punkter med innhold om det han skulle forklare. Rettsmøtet var berammet i to timer grunnet Manshaus forklaring, men han brukte rundt fire minutter på å formidle sitt budskap.

Da 22-åringen ankom rettssal 227 i Oslo tingrett gjorde han nazihilsen, noe han har gjort ved de to foregående fengslingsmøtene også. Da han forklarte seg leste han opp flere punkter han hadde notert på et ark.

Her kan du lese alt om terrorsaken i Bærum.

Klikk på bildet for å forstørre. Forsvarer for Philip Manshaus Unni Fries utenfor sal 227 i Oslo tingrett.

Forsvarer for Philip Manshaus Unni Fries utenfor sal 227 i Oslo tingrett. Foto: Farid Ighoubah / Nettavisen

Vil ikke kommentere nazihilsen

- Han ønsket å gi en kort redegjørelse for sine handlinger, det gjorde han i dag, sier forsvarer Unni Fries.

- Han ga uttrykk for et politisk synspunkt og hvorfor han begikk de handlingene.

Hun ønsker ikke å gjengi budskapet til Manshaus. På grunn av referatforbudet som gjelder i fengslingsmøter er det ikke anledning for Nettavisen per nå å gjengi det han sa.

- Hvorfor er det viktig for din klient å få ut sitt budskap?

- Enhver siktet har rett til å forklare seg om hva de har gjort, og det har han valgt å gjøre.

- Hvorfor forklarte han seg ikke mer enn det han gjorde, hvis det er viktig for ham å få ut budskapet?

- Det er fordi dette var et fengslingsmøte, ikke en hovedforhandling (full rettssak). Det er heller ikke praktisk å gi en veldig detaljert forklaring her, og derfor mente han at det var nok som han gjorde, sier Fries.

Forsvareren ønsker ikke å si noe om at hennes klient på nytt gjorde nazihilsen i retten.

Les også: Skrev i kladdebok før terroraksjon: «Demokrati nytter ikke - jeg må handle»

Klikk på bildet for å forstørre. Politiadvokat Hilde Strand i Oslo tingrett.

Politiadvokat Hilde Strand. Foto: Farid Ighoubah


Nekter straffskyld

Manshaus har hele tiden erkjent handlingene, men nekter straffskyld. 22-åringen har heller ikke vist tegn til anger etter drapet og terroraksjonen.

Det var lørdag 10. august at moskeen Al-Noor Islamic Centre i Bærum ble rammet av terror, men ingen personer ble alvorlig skadd. Kort tid før moskéangrepet drepte Manshaus også sin 17-årige stesøster Johanne Zhangjia Ihle-Hansen.

Søndag bekreftet politiet at Manshaus ikke hadde medhjelpere da han utførte draps- og terrorhandlingen i august.

Les også: Manshaus har hatt kontakt med nynazistisk organisasjon

I begynnelsen av september ble det offentlig kjent hvorfor 22-åringen nekter straffskyld, men det var da ikke Manshaus selv som uttalte seg til pressen.

I stedet var det hans forsvarer som formidlet noe av det som hadde blitt sagt da fengslingsmøtet gikk for lukkede dører.

Manshaus har sittet fengslet siden han ble pågrepet 10. august. Mandag begjærer politiet ham fortsatt varetektsfengslet i fire uker, begrunnet i gjentakelsesfare. Men politiet har denne gang ikke bedt om restriksjoner som brev- isolasjon, brev- og besøksforbud eller medieforbud.

Mandagens fengslingsmøte er det fjerde i rekken, men det er altså første gang det går for åpen rett.

- Jøder utgjør trussel

I begjæringen fra politiet til Oslo tingrett kommer det frem at de har forhåpninger om at Manshaus skal forklare seg. Nettavisen får også opplyst at de har forhåpninger om at han skal svare på spørsmål fra dem i retten.

Les også: - Dette er ingen Hollywood-film - dette er opplevelser fra virkeligheten

Manshaus har vært i to avhør, men har etter dette ikke ønsket å forklare seg mer. I avhør har han blant annet sagt at målet med terroraksjonen var å skremme muslimer i Norge og å drepe så mange som mulig.

I retten trakk Manshaus frem jødene spesifikk som en mulig trussel mot norske verdier. Han nevnte også at ikke-vestlige innvandrere utgjorde den samme trusselen, men han nevnte ikke muslimer særskilt.

- Det kan ikke jeg si noe om, han har valgt å si det han gjorde i dag, det er det dere må forholde dere til. Jeg kommer ikke til å kommentere forklaringen hans noe mer enn det.

Det er politiadvokat Hilde Strand som møter for politiet. Det har ikke lykkes for Nettavisen å få kommentarer til saken fra henne.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.