RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Pia Tjelta tar hevn

Sist oppdatert:
Skuespiller Pia Tjelta (30) er klar for å begi seg ut på hevntokt.

(SIDE2):Hvordan har du det nå?

- Fint, svarer Pia Tjelta kort med et smil.

Møtes med vold
Nervene til Tjelta er på plass før premieren på Elektra om en drøy uke. Tragedien ble skrevet av Sofokles i år 409 f. Kr, men historien er fremdeles relevant i Oslo. Det finnes unge jenter i hovedstaden som får livet sitt diktert av foresatte. Opposisjon møtes med vold. Brutale æresbegreper og blodhevn er den harde virkeligheten for enkelte.

- Den moderne Elektra er fortsatt hevnens egen gudinne, og befinner seg midt mellom det eksistensielle og trivielle. Hun begir seg ut på hevntokt, sier Tjelta til Side2.

Hun spiller hovedrollen som den norsk-pakistanske Elektra med røtter i to forskjellige kulturer.

Se video fra pressevisning, og intervju med Pia Tjelta:

(artikkelen fortsetter under)

Pia Tjelta har tidligere vært å se på teaterscenen i blant annet «Fyrverkerimakarens dotter», «Tvillingar», og «Få meg på for faen». Forberedelsene til «Elektra» har bestått av lange dager på Oslo Nye Centralteatret, og samtaler med forfatter som er spesialist på islam og Midtøsten.

- Jeg har vært her i åtte uker hver dag, fra jeg står opp til jeg legger meg. Også har jeg snakket en god del med Unni Wikan, og lest «For ærens skyld», den boken hun har skrevet om drapet på Fadime i Sverige. Boken har vært til inspirasjon, og en veldig bra måte til å forstå – det er snakk om så store spørsmål og store ting. Det er vanskelig å relatere til, før man skjønner at det er ekstremt relevant i Oslo i dag. Dette er en del av hverdagen vår, og vi berører noen temaer som er fryktelig sårbare, sier Tjelta.

Fra antikken til Oslo
Sofokles er en av de tre store tragedieforfatterne fra den greske oldtiden. Han skal ha skrevet 123 teaterstykker, men bare sju av dem har blitt overlevert ettertiden i sin helhet. Det mest kjente er stykket om Kong Oidipus, og han skrev Elektra 409 f.Kr.

Det er Petter Rosenlund som nå forteller sin nyskrivning av historien, som har premiere på Oslo Nye Centraltearet den 11. mars. Den dramatiske historien handler om at faren til Elektra dør, og hun mistenker at morens nye mann står bak. Elektra vikler seg inn i et intrikat spill hvor tanken på hevn utvikler seg til en dødsspiral som ikke er til å stoppe før hun står igjen alene.

Elektra spilles fram til 17. mai.

Les flere kulturnyheter her.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere