*Nettavisen* Nyheter.

Pia vinket, men fikk ikke hjelp

Foto: Pål Brikt Olsen (Akershus Amtstidende)

28.02.14 12:14

(Akershus Amtstidende) Som de første på et ulykkessted opplevde Pia Orning og hennes venninne at ingen andre ville hjelpe til.

– Problemet var ikke bare at vi trengte hjelp. Vi var også redde for bilene som suste forbi i veldig høy fart, sier Pia Orning.

Det var onsdag ettermiddag de opplevde at det ikke er så enkelt å få hjelp av andre trafikanter selv når de andre må ha forstått at det var behov for hjelp.

Alice Kristensen og Pia Orning tok en kjøretur med Pias lille sønn i baksetet før Alice skulle på ferie torsdag. De passerte Folkvang i Frogn med kurs for Horgen da Alice la merke til en bylt i veikanten.

Pia snudde og kjørte tilbake. Frykten viste seg å være begrunnet. Denne gangen så de tydelig at det var en mann i arbeidsklær med ansiktet rett ned i søla like utenfor asfaltkanten i en uoversiktlig sving.

– Påkjørsel, tenkte vi, naturligvis. Jeg satte på nødblink, stoppet i busslomma noen meter bortenfor og tok på refleksvest. Alice løp til mannen i grøfta mens jeg ringte 113 og gikk ut i veien for å vinke til andre biler at vi trengte hjelp.

– Ingen ville hjelpe

– Jeg veivet med armene, og de så på meg. Men de stoppet ikke, forteller Orning, som fortsetter:

– Det er 80-grense der, og det er for fort. Og i tillegg er det mange som kjører over fartsgrensen. Hver gang jeg skjønte at de ikke kom til å stoppe ga jeg i stedet signal om å senke farten, og jeg signaliserte med store bevegelser. De kjørte kanskje litt saktere, og noen ble åpenbart nysgjerrige drøyt hundre meter lenger framme, der mannen lå. Men alle kjørte videre.

– 113 ville at Alice, som satt med pasienten, skulle få telefonen. Men det var for farlig at jeg skulle slutte å advare bilistene. Da kom det heldigvis en mann gående. Alice fikk både telefon og assistanse. Samtidig opplevde jeg at folk til og med bremset, rullet ned vinduet og fikk vite at vi trengte hjelp ved en ulykke før de rullet opp vinduet og ga gass forbi ulykkesstedet, sier Orning, som er ganske fortvilet over manglende innsatsvilje hos bilistene.

Minst femten ga blaffen

– Jeg tror det var minst femten biler som suste forbi før noen begynte å stoppe.

Et par i en bil satte på nødblink og parkerte bilen litt ut i veien der jeg sto.

Også fra den andre siden fikk man til en kø ved hjelp av folk som kom til. Så kom ambulansen, men fortsatt var det folk som presset seg fram og kom seg forbi stedet, sier Pia Orning.

I en melding fra Alice Kristiansen, som nå er bortreist, formidler Orning en takk til de som faktisk kom og ga god hjelp. Ikke minst en nabo i refleksvest. Hun kom med varme pledd.

– Et par stoppet også og hjalp til samt flere andre etter hvert. Ambulansen kom raskt til stedet, og kort tid etter kom politiet.

Ulykken var sykdom

Politiet forteller til Amta at hendelsen ved Bakker bru viste seg å være sykdom. Da pasienten delvis kom til bevissthet fikk han forklart at han svimte av på grunn av en lidelse, og politiet konkluderer med at det ikke hadde skjedd noen påkjørsel. Mannen ble ført til sykehus med ambulanse.

Les flere saker fra Akershus Amtstidende.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.