*Nettavisen* Nyheter.

Piggtrådgjerde  mot flyktninger: - Dette er inhumant, og det er uforsvarlig maktbruk

Syriske flyktninger forsøker å ta seg over et piggtrådgjerde som ungarske myndigheter har satt opp langs den sørlige grensen mot Serbia for på holde flyktninger ute av landet. Foto: Laszlo Balogh (Reuters)

Venstre-politiker Sveinung Rotevatn reagerer på at Ungarn vurderer å sette inn militæret mot flyktningstrømmen.

26.08.15 12:24

Ungarske myndigheter har allerede besluttet å sette opp et piggtrådgjerde langs den 17 mil lange sørlige grensen mot Serbia for på holde flyktninger ute av landet. Nå vurderer den ungarske regjeringen også å sette inn militæret ved grensen for å beskytte landet mot flyktninger.

- Det å vurdere å sette inn militæret mot flyktninger, er etter mitt syn ikke en gang i nærheten av å være forsvarlig maktbruk eller nødvendig for å håndtere flyktningkrisen, sier stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn (V), som er dagens gjesteredaktør i Nettavisen.

- Det er verken humant eller praktisk forsvarlig, sier Rotevatn.

- Jeg oppfatter det mest som at statsminister Viktor Orban og den ungarske regjeringen ønsker å vise overfor sine egne velgere og befolkningen at de er tøffe og tar tak i utfordringene, sier han.

Ungarn er sammen med Makedonia, Hellas, Spania og Italia ett av få transittland i Europa som flyktningene tar seg gjennom får å komme fram til de grensefrie Schengen-landene. Hittil i år har over 100.000 flyktninger ankommet Ungarn.

- Mer distribusjon og solidaritet
Rotevatn sier at hovedproblemet er at det ikke finnes en felles europeiske flyktningpolitikk som faktisk fungerer.

- Etter mitt syn burde man hatt mer distribusjon av og solidaritet for flyktningene i Europa.

(Saken fortsetter under bildet).

Klikk på bildet for å forstørre.

Sveinung Rotevatn, stortingsrepresentant for Venstre. Gjesteredaktør i Nettavisen 26. august 2015. Foto: Alexander Winger (Nettavisen)


Det er forventet at Tyskland alene vil ta imot nærmere 800.000 flyktninger i løpet av 2015. Mens Sverige er det landet i Europe som får flest flyktninger etter Tyskland.

- Måten å løse dette på, er at de europeiske landene finner en fordelingsnøkkel utfra befolkningstall og økonomi der en fordeler flyktninger. Nå er det sånn at noen tar imot veldig mange og andre som nesten ikke tar imot noen, sier Rotevatn.

Les også: Rotevatn: - MDGs regnestykke henger ikke på greip

Fordelingsmekanisme
Tysklands statsminister Angela Merkel og Frankrikes president François Hollande hadde møte om flyktningskrisen på mandag. Da tok de til ordet for at EU skal gå sammen om å løse flyktningkrisen ved å få på plass et felles system for å få rett til asyl.

- Hovedproblemet er at østeuropeiske land, deriblant Ungarn, har blokkert den typen politikk i EU fordi de ikke ønsker en fordelingsmekanisme. Østeuropeiske land er blant dem som har minst flyktninger. Det er ikke dit flyktningene vil. De vil til Nord-Europa, sier Rotevatn.

- Så Ungarn kan ganske enkelt løse dette problemet ved å jobbe for at de sammen med de østeuropeiske landene finner sammen med resten av EU-landene, og tar tak i en ordentlig fordelingsmekanisme for flyktninger, sier Venstre-politikeren.

Les også: - Europa er preget av en strutsepolitikk

- Det er ikke sånn at folk drar gjennom ørkenen og Middelhavet for moroskyld. Det er fordi det er millioner av mennesker som er jaget vekk fra hjemmene sine i Syria, og det kan vi ikke late som ikke skjer. Det må løses på et eller annet vis. Det er fullt i nabolandene til Syria. Og så kommer de til Europa. Da må vi finne en god måte å fordele dem på.

Fire millioner på flukt fra Syria
Over fire millioner syriske flyktninger befinner seg nå i nærområdene til Syra, viser tall fra FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR ), ifølge NTB. Dette inkluderer snaut to millioner i Tyrkia, der tyrkiske myndigheter står for registreringen, én drøy million i Libanon, over 600.000 i Jordan, en kvart million i Irak, 130.000 i Egypt og rundt 24.000 i Nord-Afrika.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.