*Nettavisen* Nyheter.

Pillelegen fra Oslo etterlyst i utlandet

Jamal Khamis Foto: Kjetil Mæland/privat (Nettavisen)

Oslo-legen Jamal Khamis har trolig rømt landet med millioner av kroner.

08.09.10 17:00

Denne helgen skrev Nettavisen om legen som solgte resepter for narkotiske preparater til pasienter, og som er tiltalt for å svindel NAV og to banker for millioner.

Jamal Khamis ble pågrepet i oktober 2008. Før pågripelsen hadde han ført sju millioner kroner ut av Norge, til konti i Sveits og De Forente Arabiske Emirater. Politiet fryktet at Khamis ville rømme hvis han ble sluppet ut av varetekt. Før nyttår ble han likevel løslatt fra varetekt. Etter at tiltalen ble forkynt forduftet han. Khamis er nå etterlyst internasjonalt gjennom Interpol.

- Jeg tror ikke han har forsvunnet ut av landet, men registrerer at han ikke har meldt seg som pålagt, sier forsvareren til Jamal Khamis.

Tusenvis av piller
Den 47 år gamle legen Jamal Khamis var blant fastlegene i Oslo med aller flest pasienter. Samtidig som legen drev sin populære praksis i Oslo sentrum, solgte han resepter på narkotiske preparater til pasienter.

- Den viktigste delen av tiltalen er korrupsjonsposten. Det er ikke greit å ta mer enn egenandelen for å skrive ut resepter, sier politiadvokat Christian Stenberg ved finans og miljøkrimseksjonen i Oslo politidistrikt til Nettavisen.

Forsvareren til Khamis, Morten Furuholmen, mener derimot at Khamis opplevde sterkt press fra enkelte pasienter til å skrive ut resepter på narkotiske preparater.

Tiltalen omfatter utskriving av resepter på til sammen 9900 tabletter paralgin forte, 2490 tabletter sobril, 3040 tabletter zopiclone og 2225 tabletter valium til to kvinner.

Tablettene har narkotiske virkestoffer og er skrevet ut i slike mengder at påtalemyndigheten mener det er grunn til å stille spørsmål ved om Khamis handlet ut fra medisinske grunner. Khamis skal også ha mottatt penger som langt oversteg egenandelen.

Les: Topplege solgte narkoresepter

Svindel
Jamal Khamis ble pågrepet, siktet og varetektsfengslet i oktober 2008. Da hadde politiet etterforsket mannen i lengre tid. I tillegg til korrupsjonsanklagen, er han tiltalt for å ha svindlet NAV for millioner.

I 2008 ble det også tatt opp 9,5 millioner kroner i lån på huset til Khamis og ektefellen. 5,4 millioner ble ført ut av landet. Til sammen har Khamis og kona ført 7 millioner ut av Norge.

Les: Pille-lege overførte syv millioner

- Ser det ikke dårlig ut at din klient førte penger ut av landet før han ble pågrepet?

- Jeg tror ikke det er riktig. Ektefellen var motor for å føre penger ut av Norge. Dette ble gjort for å avhjelpe familie i utlandet som har hatt økonomiske problemer. Ikke for å berike seg selv, sier Furuholmen.

Kritikkverdig
Khamis satt varetektsfengslet i over ett år, fram til 30. desember 2009. Påtalemyndigheten fryktet at Khamis ville unndra seg straff hvis han ble løslatt. Hans kone og barn var ikke i Norge. I tillegg hadde Khamis ført sju millioner kroner ut av Norge. Man fryktet at Khamis ville følge etter.

- Jeg mener det er svært kritikkverdig at han ble sittende i et og et halvt år etter pågripelsen. Han var i en dårlig psykisk tilstand. Dette er en tidligere ustraffet mann som fikk hele sin livssituasjon rasert, sier Furuholmen.

Lille nyttårsaften ga Borgarting lagmannsrett Khamis medhold i å bli løslatt, selv om retten var enig i at det var fare for straffeunndragelse. Begrunnelsen var at retten mente det hadde tatt for lang tid å ferdigbehandle saken. Khamis leverte inn passet sitt. Han fikk også meldeplikt for politiet, og plikt til å oppholde seg hjemme i Oslo.

Khamis var i Norge fram til tiltale ble tatt ut i juli 2010. Etter dette forsvant han. I juli ble han etterlyst gjennom Interpol. Den omfattende saken er berammet til 18. oktober, men uten Khamis i landet vil saken bli utsatt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.